Vasile Dîncu arról, mi teszi alkalmassá a védelmi miniszteri tisztségre: voltam katona

Frappáns válasz egy filozófus-szociológustól.

Hirdetés

Mint beszámoltunk róla, lassan a végéhez közeledik a több mint két hónapja tartó kormánykáosz Romániában, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) félrerúgta eddigi retorikáját, és az eddig legfőbb gonosznak kikiáltott Szociáldemokrata Párttal (PSD) bútorozik össze egy jó kis kormánykoalícióban, amelybe a buli kedvéért az RMDSZ-t is beveszik.

Az alkotmánymódosításhoz is elegendő, kényelmes többség tudatában bizonyos, hogy a kijelölt miniszterelnök, Nicolae Ciucă tartalékos tábornok, ügyvivő védelmi miniszter vezette kormány bizalmat kap a parlamentben.

A pártok már a miniszterjelölteket is megnevezték, akik között vannak ígéretes nevek – mint például Alexandru Rafila az egészségügyi tárca élén –, de a PSD azért húzott meglepőt is: ilyen az, hogy

a védelmi tárca élére egy fekete öves bölcsészt jelölt Vasile Dîncu szociológus, a párt egyik szürke eminenciása személyében,

akinek neve eddig az IRES közvélemény-kutató intézettel forrt össze.

Dîncu jelenleg a szenátus oktatási és művelődési bizottságának tagja, korábban az IRES elnöke, idén januárig pedig a kutatás-fejlesztési osztályának vezetője volt.

Amúgy 1989-ben Kolozsváron filozófia diplomát szerzett, majd 1998-ban a szociológia terén szerzett doktori címet.

Életrajzában nem szerepel a védelemmel, hadtudományokkal kapcsolatos tevékenység.

Ennek nyomán hétfőn este neki is szegezték a kérdést: ugyan mi predestinálja arra, hogy egy ilyen életrajzzal ő vezesse a védelmi tárcát?

Hirdetés

Dîncu lehengerlő választ adott: volt katona. Ami persze ilyen esetben nem árt, de nem hivatásos katonaként tevékenykedett, csupán a fiatal korában még kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítette. Emellett – mint mondta –

a „biztonsági kultúrára vonatkozó stratégiák” területén is tevékenykedett,

és még tanulmányokat is írt a témában.

Emellett egy stratégiai gondolkodással foglalkozó folyóiratot is alapított.

És egyébként is, a taktikával és a háborús stratégiával a tábornokok foglalkoznak, míg a civil miniszter a védelempolitika társadalmi kivetüléseivel, a biztonság kultúrájával foglalkozik, az ország védelmi stratégiájában pedig a civil szakemberek, a szociológusok, pszichológusok és egyéb szakértők is fontos szerepet játszanak.

Amiben alapvetően még igaza is van – elvégre nem árt a civil kontroll a tábornokok fölött –, azonban Dîncu mégiscsak éles váltást jelent a tisztségben a korábban a vezérkari főnöki tisztséget is betöltő, csapatait éles bevetéseken is irányító négycsillagos tábornok Nicolae Ciucă után.

Bár ha Dîncu volt katona, legalább tisztelegni szabályszerűen tud neki.

Hirdetés