Az AUR visszacsempészheti Vadim szellemét a parlamentbe – Hogy történhetett ez meg?

A parlamenti választás legnagyobb tanulsága: közel kilenc százalékot lehet összehozni az erdélyi magyarok, a nyugati értékek, a koronavírus-járvány, valamint a Sztálinhoz hasonlított Iohannis elleni hangos hőzöngéssel.

Hirdetés

A választás utáni másnap délelőttjén egy dolog már most biztos: a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) meglepetésszerű bejutásával visszaköszönnek majd a 90-es évek, amikor tele volt futóbolonddal a parlament, ezért már önmagában érdemes volt bekapcsolódni a parlamenti közvetítésekbe. Ki ne emlékezne Corneliu Vadim Tudor habzó szájú (ez a jelző különösen ide kívánkozik) nyilatkozataira?

Olyan vehemenciával támadt politikustársaira, hogy rágalmazásait csak azok tudták visszaverni (néha ököllel, ha kifogytak a szóból), akik lealacsonyodtak az ő szintjére. A közéletben való jelenléte és a sajtóban való állandó szereplése önmagában elég volt arra, hogy

lehúzza az egész ország közbeszédének színvonalát.

Vadim Tudor elégedetten csettint a túlvilágról, mert az általa tökélyre vitt szélsőségesen nacionalista retorikai stílus ismét teret hódít Romániában, sőt, a mester női alteregója is ott lesz a felsőházban. Mindez ismét le fogja zülleszteni a hazai politikát, és ami még rosszabb, hogy az erdélyi magyarok nagy eséllyel ismét közellenséggé válnak, hiszen ebből a hangulatkeltésből született meg maga a párt is tavaly szeptemberben, a durván elfajult úzvölgyi temetőbotrány után.

A párt első vonalába tartozik George Simion, aki függetlenként indult az európai parlamenti választásokon, de végül nem jutott be. Pedig igazán kitett magáért, élőben közvetítette a Facebookon, amint – állítólag – a székelyek üldözték Úzvölgyében.

A Facebook mindvégig fontos volt a mostani kampány során is,

tulajdonképpen a párt váratlan sikeres szereplése is annak tudható be, hogy jól mozgósítottak a közösségi médiában. Simion Románia Moldovával való egyesülésének egyik szószólója, 2015-ben ki is tiltották emiatt a Pruton túlról. Ha Moldovába nem is utazhat egyelőre, de ott lesz ezentúl a képviselőházban, ahová bukaresti listáról került be.

George Simion személyében egyben először jutott be egy hivatásos fociultra a román parlamentbe. Az AUR elnöke ugyanis a válogatott mérkőzéseken rendre botrányt okozó „Honor et Patria” és „Uniți sub Tricolor” csoportok alapító tagja, egyben a „Romanian Ultras” lap alapítója is. A két ultracsoport a válogatott mérkőzéseken rendre magyarellenes és rasszista rigmusokkal és feliratokkal okozott botrányt, miattuk ítélte többször is súlyos pénzbüntetésre és zárt kapus válogatott meccsekre az UEFA a román szövetséget.

Legutóbbi akciójukkal a Kolozsvári CFR honosított portugál játékosa, Mario Camora beválogatása ellen tiltakoztak nem túl szalonképes stílusban: „Románia nemzeti labdarúgó-csapata mától egy nemzetközi válogatottá alakult, helyrehozhatatlanul perverz identitással. A válogatott, doktrínája alapján, csak román játékosokból áll, mert ez a küldetése, és bármilyen idegen beültetés teljesen eltorzítja a célját”. Simion egyik célja képviselőként éppen a papíron roppant szigorú romániai szurkolói törvény megváltoztatása, amelyet Dumitru Dragormir korábbi ligaelnök, a PRM képviselője dolgozott ki 2000 és 2008 között.

A párt másik társelnöke Claudiu Târziu, aki a Koalíció a családért elnevezésű, ortodox gyökerű civil szervezetben szerzett magának ismertséget. Hangadó szerepet vállalt a hagyományos család védelmében, és az azonos neműek házassága ellen indított népszavazás aláírásgyűjtésében és kampányában. Véleménye szerint akik nem értettek egyet a referendummal, a szabadság, a szeretet és a felelősség ellen vannak, azokat a pártokat pedig, akik nem támogatták a referendumot, és ezzel elárulták a román családokat, ki kell tiltani a parlamentből. Târziu idén azzal tűnt fel, hogy

az antikrisztushoz hasonlította Iohannist.

Hirdetés

Az általa alapított lap (Rost) ugyanakkor nyíltan felvállalta a zsidó- és magyarellenes legionárius mozgalommal való szimpátiáját. Az AUR szenátusi listáját indító Târziu a felsőházban fog ezentúl nézeteinek hangot adni.

És ne feledkezzünk el Dan Tanasăról sem, akit nagyon is jól ismerünk. Ő az, aki azonnal bírósághoz fordul, amint meglát egy székely zászlót vagy egy túl feltűnő magyar feliratot valamelyik székelyföldi település közhivatalán.

A blogger magyarellenes tartalomgyártása nagyon sokat árt a román-magyar viszonynak, különösen a Székelyföldön. 2016-ban egyszer már majdnem bekerült a törvényhozásba, de Tanasă stílusa még a PSD-nek is sok volt. Ami késik, nem múlik:

a magyarellenes blogger Maros megyét fogja képviselni ezentúl a képviselőházban.

Még mielőtt azt hinnénk, hogy a radikális jobboldali pártban csak büszke román férfiak keble dagad, idézzük fel Diana Șoșoacă majdani jászvásári szenátor szerepét is a kampányban. Azzal vált a közösségi médiában népszerűvé, hogy rendszeresen a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések ellen hangolta a népet. Szerepet vállalt abban, hogy az ortodox egyház illegális búcsúkat szervezzen, ő képviselte a bíróság előtt a járványtagadó Teodosie érseket is a Szent András-napi búcsú kapcsán. Az ő stílusa áll a legközelebb a habzó szájú Vadim Tudoréhoz, másfél órás Facebook-bejelentkezéseiben Klaus

Iohannist előszeretettel hasonlítja Sztálinhoz, Ludovic Orbant és Arafatot pedig a bolsevikokhoz.

Az AUR eredetileg a diaszpóra pártjaként alakult, a mostani sikerhez egészen biztosan a külföldön élő román állampolgárok is hozzásegítették őket. George Simion függetlenként még nem ért el kimagasló eredményt, bár az európai parlamenti választáson megszerzett 116 781 szavazatát nem kellett volna alábecsülni.

A szélsőjobbos baráti köréből verbuvált párttal a helyhatósági választásokon már három polgármesteri széket és 79 helyi önkormányzati képviselői helyet szereztek meg. Ezek után lehetett sejteni, hogy a párt tovább fog erősödni, de a közel 9 százalékos eredményre azért senki sem számított.

Hirdetés