Azt állítja egy román képviselőjelölt, hogy magyar szélsőségesek verték meg az Úzvölgyében (VIDEÓval)

A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Hirdetés

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket az úzvölgyi katonatemető helyzete, főleg miután csütörtök este műanyag fóliába csomagolták az ott illegálisan felállított 52 román betonkeresztet. Egy független EP-képviselőjelölt, George Simion úgy gondolta, hogy jó ötlet a kampánycsapatával együtt a helyszínre menni és számon kérni a temetőnél őrködőket, hogy miért takarták le a román kereszteket és az ortodox emlékművet. Bár az tudható, hogy nem ők voltak az elkövetők.

George Simion a Facebookon, élőben közvetítette, amint a temető bejáratánál pár idősebb férfit az csütörtök esti incidensről kérdez, ők azonban visszautasítják a vádakat és azt kérik tőle, hogy ne készítsen felvételt róluk. A szóváltás hirtelen megszakadt, a telefon vélhetően a földre került. A következő pillanatban az ifjú politikus arra panaszkodik, hogy megütötték, és a sáros öltönynadrágjára mutat. Egy másik videóban már azt állítja, hogy megverték, majd elkergették a temetőből, és a követőit kérte, hogy szóljanak a rendőrségnek. 

A Székelyhonnak nyilatkozó László Antal csíkszentmártoni alpolgármester a helyszínen tartózkodott az összetűzés idején. Elmondása szerint az eset azután történt, hogy a szentmártoni önkormányzat munkatársaival elvégezték a temetőben a karbantartási munkálatokat, majd ebédelni mentek. Valaki szólt nekik, hogy három román férfi kötekszik a temetőnél, így visszamentek. László Antal szerint nem volt ütlegelés, annyi történt, hogy egyikük meglökte a fiatalembert, aki a földre esett.

Hirdetés

Az sem igaz, hogy üldözőbe vették volna őket, míg Simion elszaladt, a másik két stábtaggal békésen elbeszélgettek, megmutatták nekik azt a helyet, ahol egy román személy nyugszik. Eközben a harmadik férfi után mentek többen, hogy visszahívják annak reményében, hogy vele is meg tudják beszélni a történteket, de az elszaladt. 

Egyébként az önmagát írónak, aktivistának és vállalkozónak tartó, 32 éves Focșani-i George Simion már a kampány elején közzétett videójában is támadta a magyarokat, akik szerinte el akarják szakítani az „úgynevezett Székelyföldet” Romániától.

Hirdetés