Már nagyon hiányzott egy újabb nagyromán törpepárt, ugye?

Na, akkor van egy jó hírünk: már nem kell sokáig várni!
Hirdetés

Ugye, ismerős Önöknek a George Simion nevű egyén? Tudják, aki nemrég azzal töltötte meg a mioritikus médiateret, hogy őt a székelyek megverték, amikor bandájával, izé, kollégáival odament, hogy rákérdezze, hogy merték szemeteszsákokkal letakarni a román hősök keresztjeit.

Na, ez a derék patrióta, aki egyébként függetlenként indult az európai parlamenti választásokon is, és jól nem jutott be, szóval ez az alak úgy döntött, alapít egy politikai pártot és derekasan kiveszi a részét a közeljövő politikai csatározásaiból.

A vadiúj politikai alakulat neve Nagy-Románia az Európai Unióban (România Mare în Uniunea Europeană), ami, ugye, adta magát, mert ezzel a szlogennel kampányolt Simion mester az EP-választásokon. Igaz, kicsit röhejes az elnevezés, ugyanis az államalakulat, amelyet a névbe a tősgyökeres románok beleálmodnak, valójában nem létezik.

De mindegy, ilyen apróságokra a nagyrománok nem adnak. A tény az, hogy vasárnap szent napján Bukarestben hivatalosan is vízre bocsátják a vérnackó pártocskát. És aztán jöhet a mioritikus özönvíz.

Ha már itt tartunk, emlékezzünk meg egy másik „ősi” aprópártról, az Autonóm Konzervatív Dácizmus Pártjáról (DAC!) is. Ez a párt már 2016 óta nemigen csinál semmit. Mostanában viszont a dákopata elnök, egy bizonyos Cătălin Ioan Berenghi mozgósította magát, mégpedig annak kapcsán, hogy száz éve vonult be a román hadsereg Budapestre.

Hirdetés

Fotó: certitudinea.ro

Berenghi mester oly mértékben fellelkesült a nagy győzelem emléke kapcsán, hogy kapta tollát és írt egy nyílt levelet Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, aztán beszerzett egy magyar zászlót, ráakasztott egy pár bocskort és ily módon felszerelkezve szépen besétált Magyarország bukaresti nagykövetségére, ahol annak rendje s módja szerint átadta a nyílt levelet. Az irományt egyszerűen képtelenek vagyunk kommentelni. Tessék, itt van, a hős író le is fordíttatta (ha nem a Google fordítóval, akkor talán Dan Tanasával, nem tudni):

Hirdetés