Az amcsik hozzánk vágnak egy 4 milliárd dolláros kölcsönt, Ciolacu halasztaná a rotációt, kisebb vagyont hagyott egy buszon egy férfi

Amerika nagyon a szívén viseli a romániai atomenergiát.

Hirdetés

Megint egy rakás kölcsönt veszünk fel az amerikaiaktól

Joe Biden amerikai elnök szombaton, a Japánban zajló G7 csúcson jelentette be, hogy a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC), illetve a szintén az amerikai kormány fennhatósága alá tartozó Exim Bank kész összesen 4 milliárd dollárnyi kölcsönt adni Romániának, hogy az ország kiépíthesse az amerikai fejlesztésű kisméretű moduláris atomreaktorait (SMR), amelyek a térség energiafüggetlenségét, valamint a környezetbarát energiatermelést oldanák meg. Az első ilyen SMR-reaktor a Dâmbovița megyei Doicești községben épül – a tervezési és kivitelezési munkálatok első fázisára idén januárban írták alá a szükséges szerződéseket –, és az amerikai NuScale Power vállalat kapta meg a projektet. A doicești reaktor azonban a most bejelentett hatalmas kölcsön fényében valószínűleg nem az utolsó lesz az új technológiát felhasználó reaktorok sorában. Tavaly novemberben különben szintén az Exim Banktól kaptunk már egy 3 milliárdos kölcsönt a cernavodai atomerőmű bővítésére – két új reaktor épül 2030-ig –, így aztán jól bevásároltunk amerikai atomenergiából, akár akartuk, akár nem.

Megint változik a gyerek fekvése, ami a kormányrotációt illeti

Pénteken megint arról szóltak a hírek, hogy az RMDSZ kiakadt, mert a két nagyobbik kormánypárt az ő kárukra akarta saját maga számára a lehető legoptimálisabbá tenni a miniszterelnöki, és miniszteri rotációt. Konkrétan el akarták szedni tőlük a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztériumot, mire Kelemen Hunor dühösen otthagyta az egyeztetéseket, az RMDSZ pedig megint belengette, hogy kiszáll a kományból. Erre szombaton Marcel Ciolacu PSD-elnök, aki a megállapodások szerint május 26-ikán váltaná a PNL-s Nicolae Ciucă miniszterelnököt, kiírta a Facebookra, hogy amíg a hétfőtől esedékes tanügyi sztrájkot el nem hárítják azzal, hogy teljesítik a szakszervezetek követeléseit, valamint meg nem oldják a különnyugdíjak reformjával kapcsolatos elmaradást, addig igazán jegelhetnék az új kabinet összetételéről szóló tárgyalásokat. Vagyis ő maga kéri, hogy később legyen miniszterelnök. Ezt megpróbálta a szocdemektől megszokott populizmusba csomagolni, mondván, hogy a nép érdekei az elsők számára, de sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen nem akarja ekkora káoszban átvenni a felelősséget. Mindenesetre a két másik kormánypárt, a PNL és az RMDSZ kapva kapott az alkalmon, és máris jelezték, hogy mélyen egyetértenek a halasztással.

Egy buszon felejtett egy kisebb vagyont egy férfi, a rendőrök szerezték vissza neki

Egy 34 éves piteşti férfi a rendőrség segítségét kérte, miután egy autóbuszon felejtett egy táskát, amiben 6 500 eurót, 5 000 fontot, 10 000 lejt és több mint nyolcvan gramm aranyékszert szállított. Az eset még pénteken történt, és a rendőrség szombati közleménye szerint hamar meg is oldódott az ügy. A rendőrök elkezdtek ugyanis nyomozni, és hamarosan kiderült, ki vehette magához a buszon talált kisebb vagyont. A 48 éves férfit behívták az őrsre, ő pedig átadta a rendőröknek a táskát, annak teljes tartalmával együtt, így a feledékeny tulajdonos visszakapta a értékeit. Ne hagyja a pénzét a buszon!

Hirdetés