Kormányzás? RMDSZ nélkül? Schengen? Korrupt határőrökkel? Itt a napi hírmixünk

Nagyon szorongatják az RMDSZ... kabátja csücskét Bukarestben. Eközben a román–magyar határon vidáman megy a csúszópénz a határőrök zsebébe.

Hirdetés

Fúrják az RMDSZ-t a kormánykoalícióban

Akár az is előfordulhat, hogy az RMDSZ kilép a kormánykoalícióból, ha a PNL és a PSD közti hatalomelosztási játékban hoppon marad. 2021-ben ugyanis a PSD és as PNL megállapodott, hogy a kormányzati mandátum felénél – vagyis most –, az eddigi liberális kormányfő átadja a stafétát egy PSD-snek és pár minisztérium élén is minisztercsere lesz.

Csakhogy közben a két nagyobbik pártnak megtetszettek az RMDSZ-es vezetésű minisztériumok, különösen a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium. Úgy kezdődött, hogy a PSD jelezte: nem akarja átadni a közlekedési tárcát a liberálisoknak, amit Sorin Grindeanu irányít. Ekkor a PNL szemet vetett a fejlesztési minisztériumra, amit viszont az RMDSZ-nek nagyon nem tetszik.

A tárgyalások elkezdődtek, de Kelemen Hunor RMDSZ-elnök állítólag ajtócsapkodással távozott az egyeztetésekről, amelyek így hétfőn folytatódnak. Politikai források szerint az RMDSZ akár a távozás mellett is dönthet, ha kitúrják a kormányból. Ez annyira nem hatja meg a két másik pártot, mivel az RMDSZ nélkül is megvan a parlamenti többségük, így nyugodtan kormányozhatnának tovább a magyar alakulat nélkül is. Lucian Bode (PNL) belügyminiszter azt mondta: bármi lehetséges a tárgyalások során, az RMDSZ dönti el, hogy marad-e vagy sem a kormánykoalícióban.

Az RMDSZ vezetése pénteken online tanácskozott arról, hogy milyen opció vannak az új helyzetben: mondjon le a fejlesztési minisztériumról egy másik tárcáért cserébe vagy lépjen ki a kormányból. Antal Árpád péntek délután azt nyilatkozta: az RMDSZ kormányon kíván maradni és folytatja a tárgyalásokat az új kabinet szerkezetéről és a miniszterek személyéről. Lucian Bode szerint az RMDSZ két miniszteri poszttal és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséggel maradhat. Az RMDSZ jelenleg a fejlesztési minisztériumot, a sportminisztériumot és a környezetvédelmi minisztériumot vezeti, Kelemen Hunor pedig kormányfőhelyettes.

Huszonhárom határőrt kapott el a DNA, mind a nagylaki határátkelőnél dolgoztak

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indított a nagylaki határátkelő 23 határőre ellen, akiket megvesztegetése elfogadásával gyanúsítanak.

A DNA azzal gyanúsítja a huszonhárom egyenruhást, hogy 50 és 600 euró közötti összegeket kértek és kaptak moldovai személyszállító cégektől, hogy cserébe szemet hunyjanak az EU-országok területén való tartózkodási határidőket túllépő moldovaiak szabálytalanságai fölött.

Emellett az adócsalás-elleni osztály egyik felügyelőjét azzal gyanúsítják, hogy 1200 euró ellenében megígérte egy személynek: elintézi a román és a magyar határőrizeti szerveknél, hogy a „kliense” ellenőrzés nélkül, szabadon átkeljen a határon értékes műalkotásokkal (festményekkel és szobrokkal).

Hirdetés

Az eset azért is kínos Románia számára, mivel az ország Schengen-övezethez való csatlakozását Hollandia és Ausztria amiatt ellenzi, hogy a román fél nem képes megfelelően biztonságosan ellenőrizni a térség külső határát.

 

 

 

Hirdetés