Fotó: mapn.ro

Ausztria is átvesz fertőzötteket Romániától, de az első áthelyezést az utolsó pillanatban lefújták

Dánia és Franciaország orvosokat küld, Szerbia oxigénkoncentrátorokat.

Hirdetés

Magyarország és Lengyelország után Ausztria a harmadik, mely felajánlotta Romániának, hogy súlyos állapotban lévő fertőzötteket vesz át a túlterhelt román kórházaktól. A hírt csütörtök este jelentette be Cseke Attila ideiglenes egészségügyi miniszter, aki számba vette, melyik tagállamból milyen segítséget ígértek eddig. Két személyt Kolozsvárról szállítanak Ausztriába, négyet Iașiból Lengyelországba. Csütörtökön három személyt már átszállítottak Łódźba, Lengyelország 3. legnagyobb városába. A lengyelek húsz intenzív terápiás ágyat bocsátottak a romániai fertőzöttek rendelkezésére,

elosztásuk folyamatban van, akárcsak a magyarországi helyeké.

Pénteken Cseke azt ígérte, hogy még ezen a napon felszállhat az első repülő Ausztria felé. Az első transzfer egyébként nem volt sikeres: a Bukarestből Kolozsvárra küldött Spartan katonai repülőgép egy órán át vesztegelt az Avram Iancu reptéren, három intenzív terápiás ellátásra szoruló nővel a fedélzetén, a gép végül mégsem szállt fel.

Cristi Ursu, a Kolozs Megyei Rohammentő-szolgálat (SMURD) főorvosa tájékoztatása szerint mindhárman kritikus állapotban vannak. Két nő egy napja, a harmadik hat napja vár arra, hogy felszabaduljon egy ágy az intenzív terápián. Miután átszállítási kísérletük kudarcba fulladt, mert

Ausztria az utolsó pillanatban közölte, hogy még nem áll készen a fogadásukra,

bevitték őket a Kolozs Megyei Kórház sürgősségi osztályára (intenzív terápiás hely továbbra sincs). Tasnádi Szilárd prefektus szerint a holnapi nap folyamán fogadja őket Bécs.

A már felsorolt országokon kívül Szerbia, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Moldova Köztársaság nyújtott, illetve ígért segítséget. Orvosokat, rohammentősöket, orvosi asszisztenseket, monoklonális antitesteket, oxigénkoncentrátorokat küldtek/küldenek a negyedik járványhullámra az összeomlás szélére került román egészségügyi rendszer megtámogatására.

Hirdetés