Már Lengyelországba is elkezdtünk átszállítani súlyos állapotban lévő fertőzötteket

Magyarország után a lengyelek is megsajnálták Romániát a kezelhetetlen járványhelyzet miatt.

Hirdetés

Csütörtökön immár Lengyelországba kellett átszállítani Bukarestből 3 súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttet, akik intenzív terápiás ellátásra szorulnak, de nálunk már egyszerűen nem tudták elhelyezni őket a kórházak túlterheltsége miatt. A betegeket Łódźba, Lengyelország 3. legnagyobb városába vitték.

Mi is megírtuk, hogy elsőként Magyarország ajánlotta fel a segítségét, oda eddig 30 súlyos beteget szállítottak át Romániából, ahol ezrek várnak arra, hogy felszabaduljon egy szabad ágy a kórházakban. A 30 átszállított páciens közül ketten életüket vesztették a határ túloldalán.

Várhatóan Lengyelország sem az utolsó állam lesz, amely betegeket fogad tőlünk: korábban Litvánia, Szlovákia és Szlovénia vezetői is támogatásukról biztosították Klaus Iohannis elnököt.

Csütörtökön is nagy számokat hozott a járványjelentés: az előző napokhoz képest kevesebb teszt mellett is 16 110 új fertőzöttet regisztráltak (a pozitivitási ráta már 24% fölött van), az elmúlt nap során 448-an hunytak el a járvánnyal összefüggésben, közülük 412-en nem voltak beoltva.

Hirdetés

Összesen már csaknem 20 ezren (19 936-an) szorulnak kórházi ellátásra, közülük 1815-en vannak az intenzíven, és még sokan szeretnének oda bejutni, csak éppen nincs hely.

A helyzet tehát egyáltalán nem rózsás, és még messze nem vagyunk túl a nehezén.

Hirdetés