Afganisztáni és iraki bevetéseken edződött katonatiszt lehet Románia következő miniszterelnöke

Iohannis államfő ezúttal Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi minisztert bízta meg a kormányalakítással. Egy vérbeli katonaemberről van szó, aki nem is nevezhető politikusnak. Az RMDSZ egyelőre furcsállja is a javaslatot.

Hirdetés

Ez gyors volt: miután Klaus Iohannis államfő csütörtökön délelőtt tárgyalt a parlamenti pártok képviselőivel, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslata alapján Nicolae Ciucát bízta meg a kormányalakítással.

A jelenlegi ügyvivő védelmi miniszterről,

tartalékos tábornokról van szó, aki gyakorlatilag nem is tekinthető politikusnak,

mivel alig egy évvel ezelőtt iratkozott be a liberális pártba. Az 54 éves, Dolj megyei származású Ciucă Románia vezérkari főnöke (2015-2019) – Iohannis nevezte ki –, korábban pedig (2001 és 2004 között) a román hadsereg Vörös Skorpiókként ismert 26. zászlóaljának a parancsnoka volt, afganisztáni és iraki bevetéseket is levezényelt.  Amellett, hogy

Iohannis bizalmi emberének tekinthető, nem kizárt, hogy a kinevezésének a járvány elleni küzdelemhez is köze van.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egyébként szokatlan javaslatnak nevezte, hogy az államfő épp Ciucát bízta meg a feladattal, mivel egy demokráciában példátlan, hogy tartalékos katona vezessen egy kormányt. De persze ettől függetlenül nem zárkóznak el a tárgyalásoktól.

A jelenlegi forgatókönyv szerint tehát PNL–RMDSZ-kisebbségi kormány körvonalazódik, melyet a Szociáldemorata Párt (PSD) parlamenti frakciója is támogatna, az USR pedig végképp kimarad a történetből.

Hirdetés