Váratlan kormányalakítási fordulat: Cîțu is, az USR is pofára esett, Nicolae Ciucă a PNL miniszterelnök-jelöltje

Úgy néz ki, a jelenlegi ügyvivő miniszterelnök búcsúzik a kormányfői széktől, a renitens korábbi koalíciós partner pedig nem lesz benne a következő kormányban.

Hirdetés

Meglepő, bár az előzmények ismeretében némileg érthető döntéssel sokkolta a közvéleményt a jelenlegi ügyvivő kormány vezető erejét adó, és reményei szerint a következő kormányt is irányító Nemzeti Liberális Párt (PNL): a Klaus Iohannis által a kormányalakításról kezdeményezett csütörtöki egyeztetésen Florin Cîțu pártelnök, jelenlegi ügyvivő kormányfő helyett Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi minisztert, tartalékos tábornokot jelölte miniszterelnöknek.

Ezzel teljesítette a korábbi koalícióból a Cîțuval kirobbant konfliktus miatt kilépett, majd a Cîțu-kormány megbuktatásában is közreműködő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) feltételét, miszerint az csak akkor tér vissza a koalícióba, ha nem a PNL elnöke lesz a miniszterelnök.

Csakhogy úgy néz ki, hogy nem csupán Cîțu nem kapja meg, amit szeretne, hanem az USR sem: a liberálisok ugyanis úgy döntöttek, hogy a további koalíciós torzsalkodást megelőzendő,

be sem veszik az USR-t a kormányba, helyette PNL-RMDSZ kisebbségi kormányt akarnak.

Florin Cîțu PNL csütörtökön délben megerősítette, hogy Ciucă a jelöltjük, és azt is, hogy az USR-rel nem akarnak ismét együtt kormányozni – szerinte ez a párt érettségét bizonyítja.

Azt is elmondta: ő maga állt elő a javaslattal, amit a pártvezetés csütörtökön reggel egy alig ötperces ülésen el is fogadott.

Ez természetesen csak akkor működőképes, ha a kisebbségi kormány valakitől külső támogatást kap a parlamentben – és jelen állás szerint úgy néz ki, hogy az eddig legfőbb ellenfélnek kikiáltott, de

a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) hajlandó ezt a külső támogatást megadni.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke ugyan félszájjal még mindig arról beszélt csütörtökön délelőtt, mielőtt ő is találkozott volna Iohannisszal, hogy azért a PSD számára kedvező előre hozott választás lenne a legjobb megoldás, de kiszivárgott információk szerint azért hajlik arra, hogy a jelenlegi egészségügyi válság idején biztosítsa a külső támogatást a kisebbségi PNL-RMDSZ-kormánynak.

Hirdetés

Az USR-nek persze ez nem tetszik: Dacian Cioloş, az USR elnöke szerint –  akinek tervezett, kisebbségi kormányát szerdán szavazta le a parlament –  csakis egy teljes jogkörökkel és parlamenti többséggel is rendelkező kormány képes megfelelően kezelni a válsághelyzetet, ezért szeretné a PNL-USR-RMDSZ-koalíció helyreállítását.

A PNL és a PSD összeborulását úgy értékelte: azzal

ismét összejött az egykori Szociálliberális Unió (USL),

amelyben a két párt közösen kormányzott – mindaddig, amíg össze nem vesztek.

A végső döntés természetesen Klaus Iohannis államfő kezében van, hiszen a pártokkal való egyeztetést követően ő ad kormányalakítási megbízatást az egyik jelöltnek.

De mivel a PNL vélhetően nem állt volna elő olyan jelölttel, akit ő nem támogat, jelen állás szerint Ciucă rendelkezik a legtöbb eséllyel arra, hogy felkérje kormányalakításra.

Hirdetés