A védelmi miniszter szerint nem volt veszélyes az Erdélyben talált katonai drón

Most próbálják kideríteni, honnan érkezhetett.

Hirdetés

Valóban katonai drón az a repülőalkalmatosság, amelyet még vasárnap este talált egy helybeli a Beszterce-Naszód megyei Nagydemeter közelében – erősítette meg Vasile Dîncu védelmi miniszter.

A tárcavezető szerint a kisméretű, legfeljebb egyméteres szárnyfesztávolságú drón szovjet gyártmányú, és 1989 után kivonták a forgalomból – ennek ellentmondani látszik, hogy hasonló, Orlan-10-es drónokat az orosz hadsereg a mai napig használ.

Dîncu szerint egyes közösségi oldalakon már elterjedt, hogy robbanószert is hordozott – ezt azonban határozottan cáfolta, és

az ilyen tartalmú híreszteléseket „orosz propagandának” titulálta.

Azt is elmondta, hogy amikor először hírt kapott egy ismerősétől a drónról – mivel ő maga is a közelből származik -, azt hitte, csupán a helyi repülőmodellezők tréfájáról van szó.

Kiderült azonban, hogy nem az: a rendőrség, a hírszerzés és a hadsereg is megvizsgálta a szerkezetet, és megerősítették, hogy orosz katonai drónról van szó.

Ez a típus azonban kizárólag felderítésre alkalmas, és mivel régi, a mai informatikai rendszerekre is nagyon nehéz rácsatlakoztatni.

Hirdetés

A miniszter szerint már felvették a kapcsolatot az ukrán illetékesekkel, mivel egyértelműnek tűnik, hogy a drón ukrán területről érkezett. Az ukrán hatóságok ennek nyomán most megpróbálják kideríteni, honnan indíthatták. Az bizonyos, hogy valahonnan a határ közeléből, mivel

az ilyen típusú drónok nem képesek hosszabb ideig a levegőben maradni.

Dîncu amúgy azt sem zárja ki, hogy orosz akcióról van szó: azért küldték be Románia légterébe a drónt, hogy félelmet keltsenek a lakosság körében, elrettentsék a szomszédos országokat attól, hogy segítséget nyújtsanak Ukrajnának, ezzel pedig éket verjenek a NATO-szövetségesek közé.

 

Hirdetés