Rejtélyes eredetű, cirill betűs feliratú drón borzolja a kedélyeket Beszterce-Naszód megyében

A kinézete alapján katonai drónnak tűnik.

Hirdetés

Vadul nyomoznak a romániai hatóságok, miután ismeretlen eredetű drónra bukkant egy férfi a Beszterce-Naszód megyei Nagydemeteren.

A beszámolók szerint a férfi vasárnap este, a háza közelében, egy árokban látta meg az eszközt. Hazavitte, majd értesítette a rendőrséget.

A hatóságok közlése szerint a mintegy egyméteres hosszúságú, katonai drónnak kinéző szerkezeten

cirill betűs, valószínűleg orosz felirat látható.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy egyáltalán köze lehet-e az ukrajnai háborúhoz, és ha igen, hogyan repülhetett át az Ukrajnában dúló harcok közepette Erdélybe, hogy aztán itt zuhanjon le.

A kinézete alapján egy Orlan-10-es katonai drón lehet, amelyet egy szentpétervári cég gyárt az orosz hadsereg számára, légi felderítésre használják.

Ukrajnában, Szíriában, Líbiában és Hegyi-Karabahban is bevetették már.

Nem ez lenne néhány napon belül az első eset, amikor a háborúba süllyedt ország irányából katonai drón szabadul el: csütörtökön éjjel egy, a Beszterce-Naszód megyében találtnál nagyobb, Tu–141-es Sztrizs típusú felderítő robotrepülőgép Románia és Magyarország légterén is átrepülve egészen Horvátországig jutott, ahol a fővárosban, Zágrábban zuhant le. Személyi sérülés nem történt, csak a közelben parkoló autók rongálódtak meg.

Hirdetés

Mario Banozic horvát védelmi miniszter vasárnap arról beszélt, hogy a drón roncsai között a szovjet gyártmányú repülőgépeken használt légibomba maradványait találták meg. A repülőszerkezet szovjet gyártmányú, de még mindig kérdéses, orosz vagy ukrán oldalról érkezett-e.

Elmondta, a bomba felrobbant, de még nem tudják mikor, a becsapódás előtt vagy utána.

Találtak egy sérült feketedobozt is, amelyből várhatóan kinyerhetik a repülési adatokat.

A horvát hatóságok NATO-illetékesekkel, illetve a magyar és román hatóságokkal közösen vizsgálják, pontosan honnan érkezhetett drón, és hogyan lehetséges, hogy két NATO-tagállam légterén is átrepülve egészen Zágrábig juthatott.

Hirdetés