A tini, aki felfedezte Romániának az úszást

Mert eddig hülye volt, aki főműsoridőben úszást közvetített és nézett a tévében.

Hirdetés

Ha David Popovici most, 17 évesen, abbahagyja az versenyzést, akkor is minden idők legsikeresebb román férfi úszója lesz. Két nap alatt nyert két világbajnoki címet – amíg előtte közel fél évszázad alatt (1973 óta rendeznek világbajnokságot) egy sem jött össze. A nők között is csupán kettő: Tamara Costache 1986-ban 50 gyorson és Diana Mocanu 2001-ben 200 háton nyertek egy-egy aranyérmet. 100 és 200 férfi gyorson az első világbajnokságon duplázó amerikai Jim Montgomery óta nem nyert senki ugyanabban az évben – Popovicinak az is összejött.

A semmiből jött, szó szerint.

De nem úgy, ahogy most a focibulváron szocializálódott regáti sportmédia és a sikereiben fürdőzni próbáló politika gondolja. Már egy éve nyert egy halom aranyérmet az ifjúsági világbajnokságon, tavaly negyedik lett tokiói olimpián. A tehetsége már akkor is vitathatatlan volt, ehhez képest a legnagyobb sikerét csak azok látták ebben az országban, akik hétfőn az M4 Sportra kapcsoltak. Mert Romániában egy vizes világbajnokság (az olimpia, a futball világversenyek és az atlétikai világbajnokság után a legtöbb sportolót és versenyszámot felvonultató nemzetközi sportesemény) közvetítési jogai a kutyát sem érdekelték.

„Ki közvetít főműsoridőben úszást?”

– kérdezett vissza Dan Turturică, a TVR elnök-vezérigazgatója, amikor rákérdeztek, hogy miért is csak Popovici első aranyérme után kapcsoltak, és fizettek – ezen a piacon aprópénznek számító 10-15 ezer eurót – a budapesti versenyek közvetítési jogaiért. Persze igaza volt, Popovici második győzelme is csak a tévénézők 1,7 százalékát érdekelte – a kereskedelmi tévék véres híradóival még egy világrekorder sem tud versenyezni. Viszont legalább az is kiderült, hogy a július 5. és 10. között Romániában (Otopeniben) rendezett ifjúsági Európa-bajnokság tévés jogait is csak most vette meg a közszolgálati televízió.

Azaz, ha Popovici nem nyer a Duna Arénában, a kutya se tudta volna, hogy Romániában zajlik egy fontos és érdekes verseny.

De még a pesti világbajnokságot is csak kedden rohamozták meg a román riporterek. Megnéztem volna az akkreditációs lehetőségeket hónapokkal korábban meghirdető szervezők arcát, amikor az esemény közepén kérnek tőlük újabb sajtóbelépőket. Jobb helyeken kiröhögik az ilyen kéréseket…

De Popovici és a sikerei nem azért jöttek a semmiből, mert eddig a kutya se tudott róluk, hanem mert normális körülmények között nem adottak hozzá a feltételek. Ötnél több szabályos, versenyre alkalmas medence nincs az országban – ebből nőtt ki egy kétszeres világbajnok. Romániát összesen két úszó és két műugró képviseli a világbajnokságon, ennél több sportolója van például Arubának (5), San Marinónak (5), Ugandának (5), Kuvaitnak (7) vagy Costa Ricának (14). Csupa nagybetűs sport- és úszónemzet…

Hirdetés

Románia persze megbecsüli a sportolói sikereit, nem hiába utalt ki Popovicinak a kormány különalapjából egymillió lejt a miniszterelnök. (A törvény alapján két világbajnoki címért 56 ezer lejt kap a sportminisztériumtól). De vajon mennyibe került az országnak Popovici? A Steaua, majd a Dinamo versenyzőjeként az ő sikerei mögött – például Simona Haleppel ellentétben – van állami támogatás, de az is töredéke a valóban szükségesnek. A szponzorait például édesapja kereskedelmi kapcsolatainak köszönheti.

David Popovici egy olyan országból lett úszóvilágbajnok, ahol 2647 igazolt úszó van,

az ország lakosságának nagyobbik fele pedig úszni sem tud. Nem is lenne hol, a kétmilliós Bukarestben van egy medence, egy szucsávai vagy zilahi gyereknek esélye sincs, bármilyen tehetséges is lenne. A hátúszó Európa-bajnok, az idei világbajnokságon nyolcadik Robert Glință pitești létére Nagybányán készült a riói olimpiára, most pedig az Egyesült Államokban edz.

David Popovici korszakos tehetség, zseniális úszó, már most világklasszis. Egy olyan rendszerben, amely esélyt sem ad a kitörésre. Csak éppen a kivételek erősítik a szabályt.

Hirdetés