A román légierő tovább használja a repülő koporsónak is nevezhető MiG-21-eseket

Mert a számos baleset ellenére szükség van rájuk.

Hirdetés

Bár a számos halálos baleset és meghibásodás nyomán úgy tűnt, hogy a román védelmi tárca illetékesei akár véglegesen is a MiG-21 Lancer vadászgépek forgalomból való kivonása mellett döntenek, végül mégsem így lett: a minisztérium döntése értelmében a gépek ismét szolgálatba állnak.

Még egy évig biztosan.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács is jóváhagyta azt a tervezetet, amely értelmében a légierő fokozatosan áttér a szovjet gyártmányú, majd a 90-es években izraeli segítséggel felújított gépekről az amerikai F-16-osokra. Ebben az szerepel, hogy a MiG-eket 2023. május 15-éig még hadrendben tartják, de csakis az állandó légi járőrözési akcióban, illetve gyakorló repülésekre használják majd őket.

Emellett felgyorsították 32 használt F-16-os beszerzését Norvégiától.

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerint

a régi gépek lecserélése fokozatosan, 3-4 év alatt történik majd.

A tárcavezető elárulta, a döntést komoly elemzésekre alapozva hozták meg, a vizsgálatok kimutatták, hogy a balesetek nagy része műszaki okok miatt történt, ennek ellenére a gépek többsége jó állapotban van, ezért a kormánynak esze ágában sincs elajándékozni őket.

Korábban ugyanis felmerült, hogy a forgalomból kivont gépeket Ukrajnának adományoznák, de ezek szerint ezt az opciót elvetették.

Hirdetés

Legutóbb március elején zuhant le egy MiG-21-es Dobrudzsában, majd egy áprilisi műszaki hiba miatt leállították a használatukat – egészen mostanáig.

A román légierő jelenleg 17, Portugáliától használtan vásárolt F-16-ossal és mintegy 20 MiG-21-essel rendelkezik, de utóbbiak közül nem mind üzemképes.

 

Hirdetés