Legalább post mortem kitüntetik az áldozatokat, miután a védelmi miniszter elismerte: a MiG-21-esek pilótáinak élete állandó veszélyben van

Ilyen állapotban van jelenleg Románia és a román légierő.

Hirdetés

Ahogy az az ilyen tragédiáknál szokás, Klaus Iohannis államfő post mortem kitünteti a légierő azon két gépének személyzetét, amely szerdán este zuhant le Dobrudzsában.

Az államfői hivatal közlése szerint lezuhant MiG-21 Lancer vadászgép, illetve a keresésére küldött, majd szintén lezuhant IAR Puma helikopter fedélzetén szolgáló nyolc katona a Légi Bátorságért érdemrend lovagi fokozatát kapta meg azért az elkötelezettségért, amelyet küldetésük végrehajtása során tanúsítottak.

Természetesen a küldetés teljesítése közben hősi halált halt katonák ezt a legnagyobb mértékben megérdemlik, azonban a gesztus némileg cinikus annak fényében, hogy a

román állam nem igazán tett meg mindent annak érdekében, hogy az ilyen tragédiák ne történjenek meg.

Hiszen a MiG-21-es gépek már nagyon régiek, és hiába újították fel őket még a 90-es évek elején, rengeteg balesetet szenvedtek, azóta közel húsz zuhant le közülük.

Ezt maga Vasile Dîncu védelmi miniszter ismerte el az esetet kommentálva.

A tárcavezető kerek perec kijelentette:

„Veszélyeztettük a pilóták életét ezekkel a gépekkel, mivel nem felelnek meg a jelenlegi állapotok követelményeinek. A hadsereg pénzügyi helyzete nem tette lehetővé a korszerűsítést, ennek következményei pedig most mutatkoznak meg”

– vallotta be a miniszter.

Hirdetés

Aki azt is elmondta, hogy most már felgyorsítják a gépek lecserélését célzó beszerzéseket, és várják a vizsgálat eredményét.

Az előzetes vizsgálatok alapján egyébként

a MiG műszaki hiba miatt zuhant le,

a helikopter pedig, amelynek fedélzetén heten tartózkodtak, a zord időjárási körülmények miatt: valószínűleg bejegesedett a forgószárnya.

A román légierő jelenleg mintegy húsz MiG-21 Lancer vadászgéppel rendelkezik, emellett 17 használt, amerikai gyártású F-16-ost vásároltak Portugáliától, és további 32, szintén használt F-16-ost vesz Norvégiától.

Klaus Iohannis államfő nemrég azt is bejelentette, hogy a lekorszerűbb F-35-ösök vásárlását is tervezik, de ez nem olcsó mulatság: egy F-35A 110,3, egy F-35B 135,8, egy F-35C pedig 117,3 millió dollárba kerül.

Hirdetés