A PSD és a PNL választási szövetségre lép a helyhatósági választások után – hírmix szerdán

Újabb áldozatokat szed a kanyarójárvány. Mennyibe kerül egy kiló csalán a kolozsvári piacokon?

Hirdetés

A nagy politikai összeborulások napja a mai

A szuperválasztási év mindig tartogat meglepetéseket: ezúttal a két nagy, román párt (a PNL és a PSD) döntött úgy, hogy szövetségre lép a helyhatósági választásokat követően. Marcel Ciolacu kormányfő és PSD-elnök azonban azt nem pontosította a nagy bejelentést követően, hogy mely választásokra fog majd ez a nagyszabású projekt vonatkozni, a parlamentiekre vagy az államelnökire.

Hogy jobban értsük, mi is történik itt: a választási szövetség nem ugyanaz, mint a politikai szövetségre lépés. Ha a PSD és a PNL politikai szövetséget kötne, azt be kellene jegyeztetni a bíróságon, ami a parlamenti és elnökválasztás utánig is eltarthat. Ehelyett a választási szövetség a két párt vezetői által elfogadott jegyzőkönyvvel jön létre, amelyet a választási hivatalhoz nyújtanak be. Annak függvényében, hogy pontosan mit döntenek ezügyben, a következő két eset forog fönn: a parlamenti választásokra vonatkozó választási szövetségben a PSD és a PNL jelöltjei közös listán indulnak, viszont ha az elnökválasztásra vonatkozó választási szövetség jön létre, akkor a PSD-nek és a PNL-nek egyetlen elnökjelöltje lesz.

Ezek mellett az RMDSZ sem tétlenkedett: Kelemen Hunor aláírta az idei évre szóló választási megállapodást az Erdélyi Magyar Szövetség elnökével, Zakariás Zoltánnal és a Magyar Polgári Erő megbízott elnökével, Kulcsár-Terza Józseffel. Az összeborulás célja, hogy maximalizálják a magyar szavaztok számát, országosan egységre, helyi szinten pedig versenyre törekedjenek.

A megállapodások részletei megnézhetők az RMDSZ honlapján.

Nem akarja tudni, mennyiért kínálják a piacon… a csalánt

Banális, lépten-nyomon nődögélő gyomnövény, értékes és a szervezet számára fontos nyomelemet és vitamint tartalmazó gyógynövény – ez a csalán. Ahol nő, azt jelzi, egészséges a talaj.

Sokunk kedvence, hiszen nem csak teának, hanem főzeléknek és levesnek is el lehet készíteni. Ezt pedig a nagy fejlesztések metropolisza, az csillagos égig érő árak városa, Kolozsvár is tudja: a minap a kolozsváriak arra lettek figyelmesek, hogy egy kilogramm friss, zsenge csalán drágább, mint egy kiló disznóhús! Összehasonlításképpen: egy kg disznóhús jelenleg 18-25 lej között mozog.

Bizony, elképesztő: 30 lej kilója az Urtica dioica tudományos névre hallgató növénynek a piacon. Aki tehát az egészséges tavaszi zöldségekre áhítozna, annak mélyre kell nyúlnia a zsebébe. Vagy tegyen úgy, ahogy sokan mások: zarándokoljon ki egy közvetlen szennyezéstől mentes helyre, és tépjen (gumikesztyűvel) magának!

Nagyon sokan betegednek meg kanyaróval, újabb halálos áldozata is van

Brassó megyei egyéves kislány hunyt el kanyaróban, miután nagyobb testvérétől kapta el a betegséget – ő nem volt beoltva kanyaró ellen.

Hirdetés

Az elmúlt héten az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) országszerte 825 új kanyarós esetet jelentett. Ezekkel a 2023. január 1-től napjainkig bejelentett esetek száma 8 845-re emelkedett.

A legtöbb megbetegedést Brassó megyében (1397), Maros megyében (1041), Bukarestben (1073) megbetegedést regisztráltak.

A tavalyi év végén az Egészségügyi Minisztérium kanyarójárványt hirdetett, ez volt az első alkalom 2016 óta, hogy kanyarójárvány tör ki az ország területén.

 

 

 

Hirdetés