A parlament havi villanyfogyasztása felér egy teljes kisvároséval, meg is fizetjük az árát

A Ceauşescu-házaspár grandomániájának örök emléket állító palotának a címére már egymillió lejes villanyszámla is érkezett idén. Nem gyenge.

Hirdetés

Egészen elképesztő, mekkora havi villanyszámlákat generál a román parlament, avagy a Nép Háza, mely közismerten a világ harmadik legnagyobb épülete, a Pentagon után a második legnagyobb területű adminisztratív ingatlan.

Februárban például egymillió lejes számla érkezett a törvényhozás székhelyének a címére – ez egymillió kilowattórának az ára, ami felér egy kisváros, vagy mondjuk 20 ezer apartman teljes fogyasztásával.

Mindezt úgy, hogy a Ceauşescu-házaspár grandomániájának örök emléket állító palotának mintegy 30 százalékát használják. Tudni kell, hogy legalább 120 ezer villanykörte világítja meg az épület 18 emeletét, melyben 31 lift is működik, ráadásul a jelenleg használt 1100 helyiség tele van laptopokkal, számítógépekkel és egyéb áramot igénylő eszközökkel, szóval ha jobban belegondolunk, nem is olyan nagy csoda, hogy honatyáék ekkora számlákat hoznak össze.

Korábban írtunk arról is, hogy a parlament székházát egyszerűen lehetetlen tisztességesen kifűteni, mert a rosszul záródó, elavult ablakok nem szigetelnek rendesen, épp emiatt felmerült az is, hogy a parlamentnek legyen majd egyéni hőközpontja, ehhez viszont újabb milliókért kell majd belemarkolni a büdzsébe.

Hirdetés