Baj van: fagynak meg a politikusok a parlamentben, hatalmas pénzeket kellene rájuk költeni

A világ második legnagyobb közigazgatási épülete felújításra szorulna, de alaposan bele kellene markolni a büdzsébe a honatyák kényelme érdekében.

Hirdetés

Baj van Nicolae Ceauşescu grandomániájának a végtermékével, a Nép Házával: a parlament székházát egyszerűen lehetetlen tisztességesen kifűteni, mert a rosszul záródó, elavult ablakok nem szigetelnek rendesen. Állítólag

már a jó kis ad hoc módszerek sem segítenek – sem a szilikonos tömítés, sem a nyílászárók beszegelése

(igen, erre is volt példa) –, a honatyák dideregnek és arra panaszkodnak, hogy nem tudnak tisztességesen dolgozni 16-17 fokos irodákban.

El is rendeltek egy átfogó műszaki vizsgálatot az épületmonstrumban, és persze kiderült, ahhoz, hogy politikusaink ne dideregjenek ezentúl, fércmegoldások helyett ki kellene cserélni a nyílászárókat. Ezek 35 ezer négyzetmétert foglalnak el, így

a felújítás is persze óriási összegbe – nagyjából 20 millió euróba – kerülne.

Eleve baj van a fűtéssel is – a fővárosi távhőszolgáltató, mint tudjuk, sosem volt világbajnok –, így felmerült az is, hogy a parlamentnek legyen majd egyéni hőközpontja, ehhez viszont újabb milliókért kell majd belemarkolni a büdzsébe.

A 330 ezer négyzetméteres belső felülettel rendelkező egykori Nép Házát (Casa Poporului) 1983-ban kezdték el építeni a diktátor nagyzolási mániájának „köszönhetően”, de a Ceauşescu-házaspár nem élte meg az átadási ceremóniát, erre csak 2003-ban került sor. A világ legnehezebb (és az ország leglátogatottabb) bizarr épületében ülésezik az országgyűlés mindkét háza.

Hirdetés