Félnek a energiaszámláktól a világ legdrágább középületeként számon tartott román parlamenti palotában

A böhöm nagy épület alig 30 százalékát használják, de így is egy évre 8 millió euróba kerül az energiafogyasztása.

Hirdetés

Energiafüggetlenségre törekednek a román parlamentben, avagy a Nép Házában, mely közismerten a világ harmadik legnagyobb épülete, a Pentagon után a második legnagyobb területű adminisztratív ingatlan. A Ceauşescu-házaspár grandomániájának kvázi örök emléket állító palota energiaszükségleteiről elég sokat elárul, hogy tavaly, az árak egekbe szökése előtt, 8 millió eurót költöttek a számlákra, de a termeknek csak mintegy 30 százalékát használták. Ha minden helyiséget kifűtenének, a költségek kb. egy kisváros teljes fogyasztásával érnének fel.

Érthető és a jelenlegi energiaválság közepette időszerű tehát, hogy újragondolják, milyen megoldásokkal csökkenthető a fogyasztás. A tervek szerint hidrogénnel és földgázzal is működő berendezésre cserélik a jelenlegi fűtéstechnikát, ehhez pedig egy kombinált villamosenergia‐ és hőközpontot építenek a palotához tartozó területen, mely fedezné az épület szükségleteit. A képviselőház által közzétett közbeszerzési kiírás egyelőre az esettanulmányok elkészítéséhez keres céget. Erre a célra 252 ezer lejt szántak, további részleteket a saját hőközpont várható költségeiről egyelőre nem közöltek.

A beruházás célja ugyanakkor csökkenteni a beltéri radon koncentrációját, hiszen a földből szivárgó, színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz egészségkárosító hatással van az ott dolgozókra, akik – mint tudjuk – elég nagy veszélyességi pótlékot is felmarkolnak emiatt.

Hirdetés