A nap hírei: bekerül a tananyagba a kommunizmus, a börtönbe meg az a két pali, aki futárcéggel küldött haza egy rakás drogot

Dan Tanasă pedig lennebb rakatott egy feliratot Sepsiszentgyörgyön a törvény erejével.

Hirdetés

A nap becsengetése: tananyag lesz a kommunizmus

Ligia Deca oktatási miniszter csütörtökön, a kommunizmusellenes politikai foglyok emléknapján bejelentette, hogy a kommunizmus története kötelező tantárgyként fog bekerülni a kerettantervbe. A miniszter szerint a tantárgy bevezetésével a gyermekek megismerhetik a mai demokratikus társadalomért hozott múltbéli áldozatokat. Facebook-bejegyzésében Nicolae Ciucă miniszterelnök is utalt a témára, amikor úgy fogalmazott, hogy „a jövő nemzedékeinek ismerniük kell az igazságot ennek a nehéz sorsú népnek a szenvedéseiről”.

A nap korruptja: lemondatták a Romarm igazgatóját

Bő egy hónappal a katonai kórházaknak a koronavírus-járvány idején nem megfelelő maszkokat leszállító vállalat, és a Romarm igazgatója, Gabriel Țuțu botrányának kirobbanása után a Romarm vezetősége úgy döntött, hogy február 14-ikei hatállyal leváltja tisztségéből Țuțut. Mi is írtunk róla, hogy Gabriel Țuțu befolyását felhasználva kieszközölte a jól fizető üzletet Victor Pițurcă korábbi válogatott labdarúgó, a román válogatott volt szövetségi kapitánya fia, Alex Pițurcă cége számára, ám a cég nem tudott szabvány szerinti maszkokat beszerezni. Az ügyészek szerint Țuțu a segítség fejében 50 ezer lejt kapott egy közvetítőn keresztül. És február 14-ikéig még az igazgatói fizetését is meg fogja kapni, mert az élet szép.

A nap könnyelműi: a két férfi, aki hazaküldött 25 kiló drogot egy futárcéggel

Két bukaresti férfi átvett egy futárcég által Spanyolországból elhozott csomagot, mire azonnal őrizetbe vették őket. A csomagban ugyanis mintegy 25 kilogramm kannabisz, illetve hasis lapult. Már amennyire 25 kilónyi drog lapulni képes. A rendőrök szerint a gyanúsítottak maguk utaztak ki Spanyolországba, ahol beszerezték az anyagot, majd egyszerűen becsomagolták a szajrét, és elküldték Bukarestbe egy futárcégen keresztül. A határőrségnek ugyanakkor szemet szúrhatott a küldemény, mert amikor a két férfi Bukarestben át akarta venni a csomagot, az egyenruhások már lesben álltak. De hát mégis mire számítottak a srácok?

A nap igazságtétele: Dan Tanasă lennebb rakatott egy feliratot

A „hivatásos feljelentőként” emlegetett Dan Tanasă, illetve az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület több pert is indított Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen, a Tamási Áron Színház díszfeliratában szereplő „színház” és a „teatrul” szavak pozicionálásának ügyében. Tanasă szerint ugyanis az ország hivatalos nyelve a román, ennek megfelelően pedig az intézmény román megnevezésének kell felül lennie a homlokzaton. A „színház” szó betűit végül szerdán leszerelték, és a bírósági döntéseknek megfelelően lennebb szereltek vissza. A kelet-európai abszurd azonban itt még nem ér véget, Tanasă szerint ugyanis Antal Árpádnak ráadásul egy rakás pénzt kell befizetnie az államkasszába a történelmi igazságszolgáltatás késleltetése miatt. Részletek a Krónikán.

Hirdetés