A nap hírei: a fociválogatott volt kapitányának maszkbotrányától a várható időjárásig

Enyhe időjárással érkezik a február, a DNA meg viszi, akit tud…

Hirdetés

A nap szövevényes korrupciós híre: a román válogatott volt kapitánya maszkbotrányban érintett

Vasárnap 24 órára őrizetbe vették, és kihallgatták az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) emberei Victor Pițurcă korábbi válogatott labdarúgót, a román válogatott volt szövetségi kapitányát, amiért a katonai kórházakba a koronavírus-járvány idején nem megfelelő minőségű maszkok érkeztek. Hogy mi köze az ilyen ügyeknek egy fociedzőhöz? Hivatalosan semmi, ám a cég, amely 11 millió lej értékben leszállította a gagyi maszkokat, Victor Pițurcă fia, Alex Pițurcă tulajdonában van. Innen már világos, hogy Victor Pițurcă ismeretségét és befolyását felhasználva lezsírozta a jól tejelő szerződést a fiának a védelmi minisztériumnál, ám a DNA nem hagyta annyiban a dolgot. Az ügyben az állami román fegyvergyártó vállalat, a Romarm igazgatóját, Gabriel Țuțut is őrizetbe vették.

A nap bizonytalan politikusa: Ciucă hirtelen nem tudta mit gondoljon a plagizátorokról

A sajtó egyik politikusbosszantó játéka, amikor szembesíti a politikumot saját korábbi nyilatkozataival. Ezúttal a plágiummal vádolt Nicolae Ciucă miniszterelnököt szembesítették a főnöke, Klaus Iohannis korábbi kijelentésével, miszerint a plágium elfogadhatatlan, így az, akit ilyesmin kapnak rajta, az lépjen szépen hátra, mint a konszolidált demokráciákban. Ciucă szemmel láthatóan tétovázott egy kicsit, mielőtt kinyögte, hogy az ország elnökének szavai természetesen számukra (PNL) is fontos, de gyorsan hozzátette, hogy várjuk inkább meg a bíróság döntését, mielőtt bárki bárhova lépegetne. Ő ugyanis a szintén plágiummal megvádolt párttársával, Lucian Bode belügyminiszterrel együtt bírósághoz fordult a saját ügyében, nyilván nem azért, hogy húzza az időt. Aztán a tervek szerint tavasszal úgyis beindul a torzszülött koalíciós vetésforgó, amikor a főbb tisztségeket kicseréli egymással a PNL és a PSD, akkor majd Ciucă is mondhatja, hogy hiszen visszalépett a miniszterelnökségtől, mit akar még bárki?

A nap fölösleges bizottsága: a parlamentben megint megtalálták a legfontosabb problémákat

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy mivel a torszülött koalícióban már az elején megegyeztek a fontosabb kormánytisztségek, elsősorban a miniszterelnöki cím rotációjában, májusban tényleg át fogja adni a kormányfői teendőket a PSD elnökének, Marcel Ciolacunak. Ám egyúttal felállítanak egy átmenetért felelős munkacsoportot is, amelynek az átmenet zavartalan lebonyolítása lesz a feladata. A munkacsoportot a PNL első alelnöke, Dan Motreanu fogja vezetni, kiértékelik az eddigi miniszterek munkáját, és megnézik, hogy hol kell korrigálni a kormányprogramon az új helyzet függvényében. Aztán, hogy érdemben mikor csinálnak valamit, az jó kérdés…

Ami az időjárást illeti: február első napjaiban nem lesz túl hideg, de jön aztán egy kis tél is

Az ország nagy részében fagypont feletti hőmérséklettel érkezik meg február: az első napjaiban 2-3 fokos napi csúcsokra lehet számítani, éjszakánként is csak mínusz 2–3 fokig hűl le az idő, de a hét vége felé már mínusz 8–9 fokos minimumok is jöhetnek. Csapadékra, elsősorban hó formájában február 2–5. között kell számítani. Jövő héten aztán ismét enyhe felmelegedés jön, napközben fagypont fölött lesz a hőmérséklet az ország legnagyobb részében.

Hirdetés