A miniszterelnök beismerte, nincs gáz, ezért egyelőre nem indulhat újra az Azomureş

És a tározókat sem tudják feltölteni.

Hirdetés

Gáz van, mert nincs gáz: ezt maga Nicolae Ciucă miniszterelnök ismerte be. A kormányfő hétfőn este elmondta, bár arról volt szó, hogy áprilisban újraindítja a műtrágyagyártást a marosvásárhelyi Azomureş vegyi üzem, ami létfontosságú lenne a mezőgazdasági ágazat számára, egyelőre nem sikerül beindítani az üzemet, mert nincs elegendő földgázmennyiség.

A műtrágyagyártás ugyanis rendkívül nagy mennyiségű földgázt igényel, ami viszont most az Ukrajna elleni orosz támadás miatt egyrészt drága, másrészt nehezen elérhető.

A miniszterelnök azt is beismerte, hogy egyelőre még nem tudni, hogyan teljesítik azt az európai uniós előírást, hogy november elsejéig minden tagállam 90 százalékos szintig töltse fel a gáztározóit, hogy a következő fűtési idényben ne legyen gázhiány.

Mint elmondta, az ország tárolókapacitása 3,4 milliárd köbméter, de

egyelőre még csak tárgyalások zajlanak arról, hogy valahogyan sikerüljön gázt szerezni.

A bukaresti illetékesek Azerbajdzsánnal tárgyalnak a gázszállításról, de megpróbálnak cseppfolyósított gázt is szerezni – ennek egyik legfőbb szállítója az Egyesült Államok.

Azonban Amerika nem képes elegendő, az orosz gáz kiváltására alkalmas mennyiségű gázt szállítani, mivel egyrészt a kitermelt mennyiség sem elegendő, másrészt nincs elég tartályhajó a szállítására, harmadrészt pedig a tartályhajókkal szállított gáz betáplálását lehetővé tevő kikötői terminálból sincs elegendő Európában.

Hirdetés

A kormányfő szerint a marosvásárhelyi vegyi üzem újraindításának érdekében

a romániai földgáz-kitermelőkkel, a Petrommal és a Romgazzal is tárgyalnak,

és megpróbálnak további beszállítókat is felhajtani, hogy jövő télen ne kelljen fagyoskodni.

Mint megírtuk, az Azomureş tavaly decemberben állt le, mivel az égbe szökött földgázárak miatt nem volt kifizetődő a termelés.

Hirdetés