Újraindulhat a műtrágyagyártás az Azomureşben

A cég az uniós támogatásban bízik.

Hirdetés

Jó hír az alkalmazottaknak és a gazdáknak: ha minden jól megy, már áprilisban újraindulhat a műtrágyagyártás a marosvásárhelyi Azomureş vegyi üzemben.

Mint megírtuk, a gyár illetékesei még decemberben jelentették be, hogy az égbe ugró gázárak miatt egy időre leállítják a termelést, mert már nem érte volna meg a gyártás folytatása.

Most viszont felcsillant a remény, miután az Európai Bizottság nemrég olyan gazdasági támogatási csomagot fogadott el, amely a gazdák és a nagy energiafogyasztók – például a műtrágyagyártók – megsegítését célozza.

A tervezet értelmében

a műtrágya gyártásával foglalkozó cégek 50 millió euróig terjedő támogatást kaphatnak.

Ez az összeg az Azomureş esetében fedezné a különbséget a földgáz ára és a műtrágya termelésének költségei között.

Az EB azért is dolgozta ki a csomagot, mert az Ukrajna elleni orosz invázió miatt kiesik a piacról az orosz, az ukrán és a fehérorosz műtrágya.

Az EB bejelentése előtt a cég illetékesei a gazdasági miniszterrel is egyeztettek.

Hirdetés

A cég közölte, a támogatási csomagról szóló hivatalos bejelentést követően áprilisban indulhat újra a termelés.

Azonban óvatos duhajok: az első körben csak félkapacitással indulnának el, majd májusban indulhat be teljes gőzzel a termelés.

Az Azomureş idén 600 000 tonnányi műtrágyát termelhet,

ami fedezheti a romániai gazdák szükségleteit az őszi mezőgazdasági munkálatok során, és biztosíthatja a jövő évi termést.

A termelés újraindításának pontos paramétereit azonban csak akkor tudják majd meghatározni, ha kiderül, hogy pontosan mennyit kell majd fizetni a gázért.

A gyár teljes kapacitással évi 1,6 millió tonna műtrágyát képes előállítani, ennek 75 százalékát a romániai gazdák használják fel.

Hirdetés