A miniszer elmagyarázta a polgárnak, mit tegyen, ha indokolatlanul nagy számlát hoz a postás

Nagy valószínűség szerint ez a hónap a számlabontás utáni nagy felszisszenések januárjaként vonul be a történelembe.

Hirdetés

Florin Spătaru gazdasági miniszter a tévében nyilatkozgatva azt tanácsolta az indokolatlanul magas összegű gáz- és villanyszámlát kapó embereknek, hogy azonnal tegyenek panaszt a fogyasztóvédelmi hatóságnál (ANPC). Különösen akkor, ha az illető számlán nem szerepelnek az árplafonról és a részleges kompenzációról tájékoztató rubrikák, hiszen akkor a szolgáltató jó eséllyel nem alkalmazta az erről szóló törvényt.

Persze nincs garancia arra, hogy minden ilyen panasz jogos lesz, hiszen olyan is van, aki nem jogosult az említett kompenzációra, de a lakosság nagyobbik felének igazat adhat a fogyasztóvádelem. És ha a hatóság időben reagál, akkor még a 20–30 napos fizetési határidőn belül letolhatják a szolgáltatót, amelynek így új, a hatályos törvénynek megfelelő számlát kell kiállítani a panaszos számára.

Az elmúlt héten kábé 450 ilyen panasz érkezett az ANPC-hez, de Spătaru arra számít, hogy a következő időszakban több százezerre nő ez a szám. Persze jó kérdés, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság időben tud-e reagálni, ha tényleg beindul a panaszcunami.

A gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a rakoncátlan szolgáltatókat jelenleg is büntetik – a múlt héten 27 szolgáltató összesen 450 ezer lej büntetést kapott –, ám ezek a büntetések a bevételeikhez képest vélhetően nevetségesen alacsonyak, így megéri nekik a továbbiakban is törvényt szegni. Ezért azt javasolta, hogy emeljék meg a büntetések összegét az illető cégek bevételének 4%-ára, ami azért már elgondolkodtatná őket egy kicsit.

Eközben Virgil Popescu energiaügyi miniszter azt javasolta, hogy a földgáz esetében a kompenzáció mértékét (vagyis azt a részt, amit az állam kifizet az emberek helyett) emeljék fel 33-ról 50 százalékra. Mint tudjuk, Spătaru PSD-s, Popescu pedig PNL-s miniszter, így jó kérdés, hogy a megoldási javaslatok közül miben tud kiegyezni a torzszülött kormánykoalíció.

Hirdetés

A PSD amúgy a Klaus Iohannis vezette Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) összehívását is javasolja energiaügyben.

Eközben a szolgáltatók zavartalanul küldözgetik továbbra is a horrorszámlákat intézményeknek és magánszemélyeknek egyaránt, mert ha egy visszás helyzetben valakik mások kárára meg tudják magukat szedni, akkor az illetők ebben az országban meg is fogják magukat szedni.

Hirdetés