54 ezer eurós gázszámlát kapott egy iskola, a versenytanács kartellezést gyanít a piacon

Elképzelhető, hogy a szolgáltatók megegyeztek az árak magasan tartásáról.

Hirdetés

Amikor Tompa Gábor igazgató január elején bejelentette, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színházaz 260 ezer lejes gázszámlát kap januárra, ami veszélybe sodorja az intézmény működését, gyanítható volt, hogy bőven lesznek még ilyen szomorú meglepetések a gázár-liberalizáció ürügyén elszabadult számlázások miatt.

A szolgáltatók a hónap második felében kezdik kibocsátani a legfrissebb számlákat, amelyeken a korábbi összegeknek a többszöröse is szerepelhet. A Vaslui megyei Bârladon ilyen helyzettel szembesült több iskola is. Az egyik tanintézmény például 270 ezer lejes (mintegy 54 ezer euró értékű) gázszámlát kapott egyetlen havi fogyasztásért, de más iskoláknak is 80 ezer lej körüli összegeket számlázott ki a gázszolgáltató.

A város polgármestere összehívta az iskolaigazgatókat, és kérte, hogy ahol lehet, takarékoskodjanak a gázzal, de megállapította, hogy ha továbbra is ekkora összegek szerepelnek majd a számlákon, a városi önkormányzatnak a fejlesztések és beruházások területéről kell majd elvonnia pénzeket a kifizetésükre.

A kormány az árak maximális szintjének meghatározásával és árkompenzációval próbálja csökkenteni az energiaárak robbanásának hatását, de egyes szolgáltatók nem tartották be a hatályos előírásokat.

Hirdetés

Ezért vizsgálatot indított és máris bírságokat szabott ki több áram- és gázszolgáltatóra az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE), de a fogyasztóvédelem is vizsgálja a pofátlanul magas összegű számlák ügyét és az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a szolgáltatók ügyészségi vizsgálatokra is számíthatnak.

Közben a kormány felkérte a versenytanácsot, ellenőrizze a villanyáram- és gázszolgáltatókat. Bogdan Chirițoiu, az intézmény elnöke azt mondta: elképzelhető, hogy a szolgáltatói ágazatban kartellezés történik, vagyis a szolgáltatók meggyeztek, hogy magasan tartsák az árakat, amit a törvény tilt.

Hirdetés