A kovid-kórházakban dolgozók több mint 90 százaléka várja, hogy megkapja az oltást

Egy friss felmérés azt mutatja, az egészségügyisek sokkal elfogadóbbak a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban, de köztük is akadnak oltásszkeptikusok.

Hirdetés

A romániai kórházakban dolgozó orvosok 70 százaléka beoltatná magát a koronavírus ellen, ha a közeljövőben elérhetővé válna a vakcina – ezt pénteken Valeriu Gheorghiță, az országos oltási kampány koordinátora jelentette be.

A közvetlenül fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi személyzet esetében ez az arány a 90 százalékot is eléri, a háziorvosok és az asszisztensek esetében pedig 80, illetve 82 százalékos elfogatottságot mértek, ami Gheorghiță szerint kimondottan biztatónak nevezhető. Mint tudjuk, a kampány keretében első körben az egészségügyi személyzetet oltanák be, főleg ezért volt szükség erre a felmérésre.

Valeriu Gheorghiță szerint valahol érthető, hogy a lakosság és az egészségügyi személyzet egy része egyelőre szkeptikus a koronavírus-oltással szemben, mivel egyelőre nincsenek kézzel fogható, részletes adatok a vakcináról s annak az esetleges mellékhatásairól, de majd a pontos információk birtokában tájékoztató kampányt szerveznek a lakosság részére, amely keretében kizárólag egészségügyi szakemberek informálják majd az embereket.

Arról mi is beszámoltunk korábban, hogy egy telefonos felmérés szerint a lakosság 38 százaléka hallani sem akar a koronavírus elleni vakcináról.

Az oltási kampány keretében a tervek szerint a kórházakban oltási központokat alakítanak majd ki az egészségügyisek számára, de lesznek majd fix oltási pontok (sportcsarnokokban, konferenciatermekben vagy a háziorvosnál), illetve mobil egységek is. Valeriu Gheorghiță korábban azt mondta, ha minden jól megy decemberben már megjönnek az első dózisok, de legrosszabb esetben ez jövő év elejére tolódik.

Hirdetés