A kormány vizsgálja, hogy tegyék-e kötelezővé a koronavírus elleni oltást

A javaslattal Nelu Tătaru exminiszter rukkolt elő, aki szerint borzasztó nehéz hónapok elé nézünk, ha nem vezetnek be drasztikus járványvédelmi intézkedéseket.

Hirdetés

A tavaly kirobbant járványkrízis nehezét levezénylő volt egészségügyi miniszter, Nelu Tătaru a múlt szerdán tért vissza a nagypolitika porondjára, ezúttal kormányfői tanácsadóként, s egy szűk héttel később elő is állt egy olyan bátor javaslattal, melytől bizonyára sokan kiakadnak. Tătaru a DigiFM meghívottjaként jelentette be,

javasolni fogja a kormánynak, hogy tegyék kötelezővé a koronavírus elleni oltást a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói számára.

Ebbe a kategóriába tartoznak az egészségügyi alkalmazottak, a pedagógusok, a rendőrök, a tűzoltók, illetve a csendőrök is. Ugyanezt fogja javasolni a krónikus betegek esetében is.

Nelu Tătaru ugyanakkor azt is mondta, egy második javaslat-variáns az érintett kategóriák heti rendszerességű tesztelése lenne.

„Nagyon nehéz ősz elé nézünk, egyértelműen látszik, hogy a járvány negyedik hulláma sokkal agresszívebben terjed, mint az első két szakaszban, ezért sürgős intézkedésekre lenne szükség”

– foglalta össze a nyilvánvalót az exminiszter. Példaként említette,

jelenleg a pedagógusok alig 66 százaléka kapott oltást.

Hirdetés

Mint megírtuk, a napi esetszámok is egyre elkeserítőbbek: a múlt héten még 3000 alatt volt a 24 óra alatt regisztrált fertőzöttek száma, de kedden már 3929 fertőzöttet jelentettek, nem beszélve arról, hogy kórházi kezelésre szoruló páciensekből is egyre több van.

 

Hirdetés