Kolozsvár is elesik? Ha péntekig nem csökken a fertőzöttségi ráta, a kincses városban is jönnek a megszorítások

Mit ad isten, az Untold után hirtelen megugrott a fertőzöttek száma Emil Boc okosvárosában (is)…

Hirdetés

Az az aprócska gond van, hogy kedden már 2,03 ezrelék volt Kolozsvár fertőzöttségi rátája, és mint tudjuk, 2 ezrelék fölött már a sárga forgatókönyv lép érvénybe, ami bizony fájdalmas megszorításokkal jár. Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektus a sajtónak elmondta, a város kap egy 48 órás türelmi időszakot, hátha addig csökkenni fog ez a szám, de ha péntekre is kettő fölött marad az érték, akkor könyörtelenül bevezetik a korlátozásokat.

Ha pedig bevezetik a korlátozásokat, akkor például a sporteseményekre a szervezők csak a jegyek 50%-át értékesíthetik beoltott, negatív teszteredménnyel rendelkező, vagy a betegségen nemrég átesett személyeknek.

A színházak, mozik, koncerttermek csak 70 százalékos kapacitással működhetnek, maszkviselési kötelezettség mellett.

A szabadtéri koncerteken, előadásokon, fesztiválokon is maximum 2500 beoltott, negatív teszttel rendelkező vagy a betegségen átesett személy vehet részt távolságtartás és maszkviselés mellett.

Szabadtéren is csak maximum 30 személy sportolhat együtt.

Esküvőket, keresztelőket és ehhez hasonló magánrendezvényeket szabadtéren 150, beltérben maximum 100 személy részvételével lehet csak megszervezni, és így tovább.

Szóval ha nem csökken az a fránya szám péntekig, akkor rossz világ jön a kolozsváriakra. Még szerencse, hogy az Untoldot gyakorlatilag mindenféle korlátozás nélkül meg lehetett tartani… Ott biztos nem terjedt a vírus.

Hirdetés

Különben a napi számok is elkeserítőek: a múlt héten még 3000 alatt volt a napi fertőzöttek száma, de kedden hirtelen majdnem 4000-re ugrott: egészen pontosan 3929 fertőzöttet regisztráltak.

Az elhunytak száma is majdnem kétszerese a korábbi napokéinak: 96-an vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben, miközben intenzív osztályon már 675 embert ápolnak.

Hirdetés