A hír, amire nem számítottunk: saját légitársaságot hoz létre a Bihar megyei és a váradi önkormányzat

Neve még nincs, de tervek vannak, és azok jól hangzanak. Lássuk, a korábbi botrányok után az új kezdeményezés fel tudja-e majd lendíteni a nagyváradi reptér forgalmát. Igaz, addig még várni kell.

Hirdetés

Ez ám a meglepő befektetés: saját légitársaság létrehozását jelentette be csütörtökön a Bihar megyei és a Nagyváradi önkormányzat két fejese, Florin Birta polgármester és Ilie Bolojan megyei tanácselnök. A terv szerint

a társaságot még idén bejegyeznék, amely belföldi és külföldi járatokat is működtetne 2022 márciusától.

Egyelőre két repülőgép beszerzése szerepel a tervben, ezek hétvégente napi két, hét közben pedig napi három utat tennének meg Bukarestbe és vissza, de tárgyalnak majd nyugat-európai célpontokról is. A kezdeményezésbe helyi vállalkozásokat is bevonnának.

Hogy miért van szükség erre? Ilie Bolojan szerint egyszerű a válasz:

az elmúlt években a külföldi légitársaságok rendre mondták fel a szerződéseket a váradi reptérrel,

így szeretnék ismét fellendíteni a légikikötő forgalmát, a megye és Várad – elsősorban turisztikai – fejlesztése érdekében pedig elengedhetetlen egy nemzetközi járatokat is fogadó, jövedelmező repülőtér működtetése.

Azt már elfelejtette mondani, hogy a folyamatos politikai – magyarellenességtől sem mentes – botrányok miatt a fejlesztések sem zajlottak a megfelelő ütemben, de már az is valami, hogy a repülőtér új terminálját tavaly végre felavatták, igaz két éves késéssel.

Hirdetés