A diákok és a szülők is elutasítják a tavaszi vakáció meghosszabbítását és a képességfelmérő halasztását

Határozottan nem lájkolják az oktatási miniszter ötletét.

Hirdetés

Enyhén szólva sem talált osztatlan lelkesedésre a diákok és a szülők körben Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter javaslata, amely szerint a koronavírus-járvány harmadik hullámának felfutása miatt közel egy hónaposra növelnék a tavaszi vakációt, és júliusra halasztanák a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját.

Az Országos Diáktanács szerint eleve nem kellene forszírozni az iskolák nyitvatartását azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta meghaladja a hat fertőzöttet ezer főre vetítve az előző 14 napban.

Ehelyett az online oktatáshoz való visszatérést szorgalmazzák.

Ez alól legfeljebb a nyolcadikosok jövő hétre beütemezett képességfelmérő-szimulációja jelenthetne kivételt szerintük.

A diákok érdekképviselete szerint a nyolcadikosok képességfelmérőjének elhalasztása és a tavaszi vakáció megnyújtása törést okoz az oktatási folyamatban, valamint a diákok tanulási ritmusában, ami katasztrofális következményekkel jár majd a képességfelmérőkön és az érettségin.

Emellett azt is megjegyzik diszkréten, hogy jó lenne, ha az oktatási tárca az érdekelt fele – értsd: többek között a diákok – képviselőit is bevonná az oktatást érintő döntések meghozatalába.

Nem adta alább a szülők képviselete sem.

A Szülői Egyesületek Szövetsége szerdán dörgedelmes hangú közleményben ment neki a minisztériumnak.

Hirdetés

Első körben azért, mert a sajtóból értesültek a döntésről, amelyet az érintettek megkérdezése nélkül hoztak meg.

Szerintük a hirtelen meghozott döntés a diákok egész generációját tönkreteszi majd.

A diákokhoz hasonlóan ők is azt róják fel, hogy a döntés felborítja az oktatás menetét, a tanárok tananyag-pótlási terveit is a feje tetejére állítja, ez pedig csak annyi eredménnyel jár majd, hogy a diákok még kevesebb ismeretet tudnak majd elsajátítani.

Az meg külön vörös posztó a szemükben, hogy a miniszter június helyett július elejére halasztaná a nyolcadikosok képességfelmérőjét, elvégre az egyik legforróbb hónapban biztosan nem lesz egy leányálom maszkban vizsgázni.

És persze azt is felróják, hogy a halasztás csak a nyolcadikosok vizsgáit érinti, az érettségi vizsgákat az eredeti időpontban tartanák meg.

Nem lennénk most a miniszter helyében.

Hirdetés