A családi ház kapuját is át kell költöztetniük az épülő autópálya-miatt, nem csoda, hogy perelnek

Százezer euró kártérítést követelnek, mert nem bírják tovább a sztrádaépítéssel járó zajt és a port.

Hirdetés

Ismét akadt egy kis gond a Szászsebest Tordával összekötő, 70 kilométer hosszú A10-es autópályával, annak is a második szakaszával, mely Gyulafehérvár és Nagyenyed között teremt kapcsolatot. Mintha ismétlődne a múlt: akárcsak az első szakaszon,

itt is egy család áll az autópálya-építés útjába,

megelégelve az otthonuktól pár méterre zajló építkezés zaját és a mindent beborító port. A Nagyenyed keleti szomszédságában található Enyedszentkirályon élő família beperelte az országos közútkezelő társaságot (CNAIR), valamint a szóban forgó szakasz építőjét, az Aktor társaságot, és a munkálatok azonnali felfüggesztését követeli.

Házuk olyan közel található a majdani A10-es pályára felhajtó 142L számú megyei úthoz, hogy a betonfal elzárja bejáratot a ház udvarára. A család kénytelen egy másik bejáratot építeni, ha szeretne hazamenni. Az építkezés ellehetetleníti az életüket, ezért 100 ezer euró kártérítést követelnek, és azt akarják elérni, hogy legalább addig állítsák le a munkálatokat, míg a zaj- és porhatás kiszűrésére szolgáló falat nem szerel fel a kivitelező.

A nagyenyedi bíróság egyelőre nem tűzte ki a tárgyalás első időpontját, folyamatban van azonban egy másik per is, melyben az építkezés teljes leállítását kérik egészen az ítélethozatalig. Ennek határideje szeptember 16. Elképzelhető, hogy addig a kivitelező befejezi a felhajtó út építését,

így a per már tárgytalan lesz.

Hirdetés

Hasonló helyzet teremtődött az 1-es szakaszon, a Gyulafehérvárhoz tartozó Alsóváradjánál. Az érintett családnak sikerült elérnie, hogy átmenetileg felfüggesszék az építkezést. Ez most nem hiányozna a második szakaszon, tekintettel arra, hogy más problémák is adódnak: Vajasdnál a talajvíz okozta lejtőcsuszamlás, Tövisnél a vasúton átvezető híd állítja nem várt kihívások elé az építőket.

A nehézségek ellenére a Szászsebes és Torda közötti pálya 2-es szakasza egészen jól halad, már 90 százalékban elkészült. Az év végéig elviekben már autópályán lehet majd közlekedni Gyulafehérvár és Nagyenyed között.

Hirdetés