Fotó: Alba24.ro

Százezer lejes erkölcsi kártérítést követel az autópályazajban őrlődő erdélyi család

Az építkezés gyakorlatilag a kertjük végében zajlik, és már nem bírják elviselni.

Hirdetés

Százezer lejes erkölcsi kártérítést, valamit az összes létező biztonsági előírás betartását követeli a bíróságon a Szászsebes-Torda autópálya építtetőitől egy Fehér megyei család. Nem csoda: a jelentős por- és zajszennyezéssel járó munkálatok gyakorlatilag az alsóváradjai (Oarda de Jos – Fehér megye) Lăncrănjan család kertjének végében zajlanak, pokollá téve mindennapjaikat.

Így aztán a román útügyi hatóságot (CNAIR), és az autópálya-szakasz kivitelezőjét is perlik.

A Fehér megyei bíróság egyelőre azzal oldotta meg a dolgot, hogy leállíttatta a munkálatokat a lakóház közelében, ami lássuk be, hosszú távon nem a legjobb megoldás.

A család a szép nagy kártérítés mellett azt szeretné elérni, hogy zajszűrő pannókkal válasszák el a házukat az építőteleptől (néhány ilyet az építtető mutatóba ugyan kihelyezett a fotók alapján, de ez nem sokat ér), hogy a munkások betartsák a hivatalos 8 órás munkaprogramot, valamint, hogy mellőzzék a nagyon zajos gépek használatát.

Utóbbi egy kicsit nehéz lesz, az autópályákat ugyanis jellemzően nem tollpárnatalpú papírbuldózerekkel építik, hanem olyanokkal, amik vasból vannak, és bitang hangosak.

Hirdetés