lekonyul
Jean St'Ay
2019. szeptember 10. kedd, 11:37
Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb adatsora pont olyan lehangoló, mint a korábbiak.

Kezdjük a már közhelynek számító tétellel: ha ez így megy tovább, a román nép elfogy. Hogy mikor, az más kérdés. Persze, az erdélyi magyar népre is érvényes ugyanez. Mert, ugye, az erdmagyar is fogy. Szóval arra nem nagyon lehet számítani, hogy ezen az úton kerülünk többségbe.

Na de nézzük a hideg és kegyetlen számokat. 2019 januártól júliusig összesen 65 558 házasság köttetett a mioritikus haza határai közt. Ez pedig kerek 9000 házassággal kevesebb, mint a tavalyi év első hét hónapjában.

Nem mellékesen: ami a gyerekszüléseket illeti, a két időszak összehasonlítása szintén buktás, ugyanis 12 000 gyerekkel kevesebb született az idei első félévben. Egy nagyközségnyi? Egy kis kisvárosnyi? Önökre bízzuk.

Ja, meghalni is többen haltak meg idén júliusig, mint tavaly. És akkor evidens, hogy a természetes szaporodás nevű tudományos mutató (az élveszületések és halálozások különbözete) is mínuszos. Ennyike.

Vagy várjanak, van még üröm. Ami az átlagéletkort illeti az első, illetve bárhányadik házasság időpontjában, itt sem pozitív a mérleg. Az ominózus életkor tovább nőtt. Ami, könnyű belátni, időben csökkenti a gyermekvállalás, szülés esélyeit. De hiába a belátás, a román állampolgárok az istennek sem akarnak a harmincas éveik előtt házasodni. Mondjuk, ebben a rendszerben, ami épp most omlik össze, az embernek még az evéstől is elmegy a kedve, nem hogy a házasodástól.

De van egy jó hírünk is, a végére: válás kevesebb volt az idei első félévben, mint tavaly. Na, azért ez nem épp olyan rossz, ugye?

Extraként van itt még egy grafikon, amely szépen bemutatja a fenti demográfiai mutatók alakulását 1930-tól napjainkig. Tessék csak megnézni, van mit:

A kék vonal a születések számát jelzi, a piros a halálozást, a zöld a házasságot, a lila pedig a válásokat. És eléggé önmagukért beszélnek.

Az a nagy púp a kék vonalon az 1966-os abortusztörvény nyomán született „dekrétum-gyermekek” nemzedékét jelöli.

A házasságok zöld vonalán is van két kisebb csúcs. Az egyik 1990-re tehető, amikor sokan összeházadodtak a posztforradalmi eufória állapotában, hogy jaj, vége a kommunizmusnak, de jó lesz nekünk most már. A második csúcsocska 2007-ben jelentkezik, amikor is az Állam elhatározta, 200 eurót ad minden ifjú házaspárnak.

S akkor kérdezzük halkan: most mennyit kellene adnia az Államnak, hogy házasságra bírja a népet? Vagy inkább nem kérdezzük, inkább elolvassuk Örkény István Az utolsó meggymag című egypercesét. Valamiért ugyanis mindig ez a sztori jut eszünkbe, amikor demográfiára terelődik a szó.

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.