Jó munkahely az ortodox egyház: ha az ember nagyfőnök lesz, többet keres, mint az államelnök

Lehet, hogy az ortodox fejesek irányítják Isten Anyjának Kertjét, ha ennyit kaszálnak a jól elvégzett munkáért.
Hirdetés

Régi dolog ez: nem olyan rossz biznisz, ha valaki magas polcra kerül a világi vagy vallási hierarchiában. A politikusnak például mentelmi joga lesz (egyebek mellett), az egyházi elöljárónak adóbenemvallási joga (egyebek mellett).

Bizony, a román ortodox egyház vezérei simán hallgathatnak arról, miképpen szerezték, gyarapították (vagy csökkentették, bár ebben kételkedünk) vagyonukat. Kivéve, ha valamely világi intézményben is húzzák Isten igáját. Mert akkor muszáj nekik.

Ha nem lennének ilyen esetek, sose tudnánk meg, mennyit is raknak félre az ortodox főatyák, a hét szűk esztendőre, például. Szerencsére vannak ilyen esetek. A korrupcióval is vádolt konstancai érsek, Teodosie Petrescu például egy doktori iskola igazgatója is. Azon az egyetemen, melynek professzora is. Ezért vallania kell. Mármint adót. Be.

Meg is tette. A 2018-as adóbevallása szerint (amit idén nyáron adott le) az érsek úr csinos vagyongyarapítást hajtott végre. A bevésett ingatlanok mellett (belvárosi telek, továbbá egy legelőnek nevezett terület, ahol furamód kolostor, kezelési központ, szálloda „legel”), amelyeket talán korábban szerzett be, ugyanis nem jelölte meg az akvizíciók évét, az érsek úrnak jelentősen növekedett a pénzbeli jövedelme.

Érsekként Teodosie mester kap az államtól évi 161 064 lejt. Az Ovidius Egyetem professzoraként kap 104 581 lejt. És az egyetem doktori iskolájénak igazgatójaként 26 503 lejt. Ez összesen 292 148 lej, vagyis havi 24 345 lej.

Hirdetés

Ennek alapján Teodosie mester lazán lekörözte Klaus Iohannis államelnököt, aki 165 000 lejt vágott zsebre tavaly, de még saját főnökét, Dániel pátriárkát is, aki a források szerint 287 000 lejt kaszált. Bár, ha Dánielnek nem kell adót bevallania, akkor ki tudja, mennyit keresett valójában.

És hogy miért mondjuk, hogy növekedett az érsek úr jövedelme? Tessék: az érseki fizetése évi 114 372 lejről nőtt 161 064 lejre, a professzori fizetése pedig évi 95 837 lejről 104 581 lejre. Azért ez klassz, nem?

Ja, midőn az ortodox szerzetesek belépnek a rendbe (ahonnan az elöljárók is kikerülnek), több szerzetesi fogadalmat is tesznek. Köztük a… szégyelljük is leírni… szegénységi fogadalmat.

Hirdetés