Balkáni mindennapok Romániában: kecske- és szamárveszélyre figyelmezteti az autópályán autózókat az útügyi hatóság

Valahol legeltetni kell az állatokat.
Hirdetés

Sajátos módon találkozik Romániában a 19. és a 21. század: miközben az országban már vannak olyan boldog vidékek, ahol autópálya is segíti a közlekedést, a hagyományos életmód képviselői néha bezavarnak.

Így van ez a Fekete-tenger partja mentén található Konstanca megyében is, ahol a területi útügyi hatóságnak nem csupán az a dolga, hogy karban tartsa az autópályákat, hanem az is, hogy megóvja az ott autózók testi épségét az állataikat a sztráda mentén legeltető pásztoroktól.

A hatóság legutóbb csütörtökön tett közzé Facebook-oldalán figyelmeztetést, miszerint az autósok vigyázzanak magukra, mert kecskéiket és szamaraikat az autópálya rézsűjén, közvetlenül a fémkerítés mellett legeltető pásztorok tartózkodnak az A2-est az A4-es autópályával összekötő szakaszon, illetve az A2-es sztráda mellett.

Nem mintha az illetékesek nem tették volna meg a világ más tájain hatékony óvintézkedéseket: az autópálya mentén védőkerítéseket állítottak fel, hogy az állatok ne kalandozhassanak a sztrádára.

Hirdetés

Csakhogy az elszánt pásztoroknak egy egyszerű drótkerítés nem akadály: egyszerűen átvágják őket, hogy állataik az autópálya mentén termű ízletes füvet legelhessék.

És – így az útügyi hatóság – hiába zavarják el őket minden nap, állandóan visszatérnek.

Így válik Romániában izgalmas kalanddá egy olyan banális dolog is, mint az autópálya-használat.

 

Hirdetés