A román hadsereg már azért is megfizeti, ha egész nap otthon ül

Ehhez persze jelentkeznie kell román katonának.
Hirdetés

Tulajdonképpen még meg is éri a román hadseregbe jelentkezni annak, aki olthatatlan vágyat érez ahhoz, hogy román egyenruhát viseljen: még azért is megfizetik, ha éppen nem csinál semmit.

Ehhez persze először is önkéntes tartalékosnak kell jelentkezni – a hadsereg augusztus 1. és 23. között tart toborzást, és az idei évre valamivel több mint 1300 helyet hirdettek meg, az érintett laktanyák közöl több is Erdélyben vagy a Partiumban található. Így Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs és Kovászna megyei laktanyákban is várják a fegyverforgatás művészetét kitanulni akaró polgárokat.

A szükséges orvosi és egyéb vizsgálatok után következik a kiképzés, majd, mint aki jól végezte dolgát, az érintettek hazatérhetnek az önkéntes tartalékosi igazolvánnyal a zsebükben.

És megéri végigszívni a kiképzést, annak idejére ugyanis a hivatásos katonákat megillető zsoldot kapnak.

Ez egy közlegény esetében havi 1857 lej, egy altiszt esetében 2400, míg egy tiszt 4000 lejt szakít.

Hirdetés

Na de ezzel még nincs vége: az önkéntes tartalékos a kiképzés után is jogosult az aktív szolgálatot teljesítő katonák illetményének 30 százalékára.

Vagyis egy önkéntes tartalékos közlegény havi 540 lejt kap akkor is, ha a laktanya vagy bármilyen katonai létesítmény/misszió közelébe sem megy. Az altisztek 720, a tisztek közel 1200 lejt kapnak a nem aktív szolgálattal töltött hónapokban.

Azért mellékesnek nem is olyan rossz.

Hirdetés