Ezért olyan a vonatozás Romániában, mintha egy lassított filmben szerepelnénk

Marad a csigatempó a síneken, sőt, évről évre rosszabb a helyzet.
Hirdetés

A romániai vasúti hálózat siralmas állapotával kapcsolatban gyakorlatilag már minden negatív jelzőt elhasználtunk, azt meg maga a közlekedési minisztérium is beismerte, hogy a Román Vasúttársaság (CFR) egy szép, nagy halomnyi rozsdásodó csődtömeg, és – láss csodát! – ezúttal sem tudunk jót írni erről az egészről.

Idegesedjünk hát fel közösen a wall-street.ro által közzétett részletes felmérésen, melyből többek között kiderül, hogy a vasúttársaságnak évről évre több sebességkorlátozást kell bevezetnie a hálózaton: jelenleg 490 van érvényben különböző javítások, vagy a hálózat állapota miatt, jóval több, mint egy-két évvel ezelőtt.

Ezzel magyarázható, hogy a Regio besorolású (személy)vonatok átlagban 39 km/h-s sebességgel hasítják a levegőt, míg az Inter Regio (gyors)vonatok átlagban 55 km/órával száguldoznak.

A legtöbb sebességkorlátozást a Brassó-Kolozsvár-Biharpüspöki, illetve a Bukarest-Craiova-Temesvár vonalon vezették be az elmúlt időszakban. Romániában egyébként naponta 270 gyorsvonatra és 1400 személyvonatra lehet jegyet váltani.

A Román Vasúttársaság problémáiról legutóbb itt és itt írtunk, a késési rekordokról itt, az infrastruktúra-fejlesztési tervekről pedig itt olvashatnak részletesebben.  

Hirdetés