Úzvölgyében temetőfoglaló focihuligánokat azonosítottak

Nem, nem a hatóságok, bár állítólag ők is dolgoznak az ügyön.
Hirdetés

Több órányi videófelvételt és több száz közösségi profilt böngésztek át a Maszol.ro munkatársai, hogy azonosítsák azokat a focihuligánokat, akik június 6-án feltörték az úzvölgyi katonatemető kapuját, és a csendőrség hathatós asszisztálásával beengedték azt a több száz személyt, aki a dormánfalvi emlékmű és az 50 betonkereszt felszentelésére érkezett a helyszínre.

Az újságírók szerint dinamós szurkolók keménymagja rongált és kifejezetten provokált Úzvölgyében, a felvételek alapján 19-re becsülik a számukat, közülük ötöt név szerint is azonosítottak. Arról, hogy melyikük milyen „hőstettel” henceg közösségi profilján, itt olvashat bővebben. Olyan is van közöttük, akit rendszeresen letilt a Facebook, illetve többször tiltották már ki sportrendezvényekről is.

A randalírozók legalább egy hétig semmit nem osztottak meg a közösségi oldalakon az úzvölgyi akciójukról, de miután látták, hogy senki nem háborgatja őket, felbátorodtak, és elkezdték posztolgatni a Hargita megyei sírkertben készült fotókat, írja a Maszol.ro. 

A portál rá is kérdezett a Bákó megyei rendőrségnél, hogy foglalkozik-e a huligánok akciójával, mert június 7-én bejelentette, hogy vizsgálatot indított, és hogy mi akadályozza a tettesek azonosítását, de a konkrét válasz eddig csak az volt, hogy készülnek a válasszal.

Hirdetés

Az egyes fociultrák azonosítása mellett a portál leírja a randalírozók „egyenruháját” is, amelyet a 2015-ös román-magyar Eb-selejtezőre készítettek: fekete vagy szürke pólóra nyomtatott négy történelmi figura, alattuk „Románia” felirattal. A négy történelmi alak – Ştefan cel Mare, Avram Iancu, Horea, Mihai Viteazul – mindegyike harcolt a magyarok ellen, legalábbis a román történetírás szerint, ebből pedig a portál arra következtet, hogy a dinamós keménymag most is etnikai összetűzésre készült.

 

Hirdetés