Fotó: Erdély László | Főtér.ro
felszentelés
szabot
2019. június 25. kedd, 14:28
Legalábbis láttunk egy képernyőmentést egy erről szóló minisztériumi jóváhagyásról.

Hans Hedrich aktivista tett közzé a Facebook-oldalán képernyőmentést egy érdekes minisztériumi dokumentumról: eszerint Valer Daniel Breaz miniszter művészileg jóváhagyta azt a keresztet formázó emlékművet, illetve az 50, Ismeretlen román katona feliratú betonkeresztet, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala állított az úzvölgyi katonatemetőbe.

A jóváhagyás többek között hivatkozik a dormánfalvi telekkönyvi kivonatra (valószínűleg arra, amelyre hivatkozva az ottani önkormányzat köztulajdonába vette az úzvölgyi katonatemető területét), a műemlék terveire, a művész életrajzára, stb.

Külön szerepel, hogy ez a hétfői, június 24-i keltezésű jóváhagyás nem helyettesíti a kulturális minisztérium, illetve megyei kulturális igazgatóság történelmi műemlékvédelmi engedélyét.

Hogy a képernyőmentésben szereplő dokumentum reális-e, még nem tudjuk, de megkérdeztük a kulturális minisztériumot. Ha válaszolnak az illetékesek, megírjuk, hogy vállalják-e az irat valódiságát. Mert amennyiben valós, az azt jelenti, hogy a művészi tervre a minisztérium utólag, bőven a kivitelezés után bólintott rá.

 
Kulturális minisztérium válasza
FRISSÍTÉS: A minisztérium közvetetten és anonim módon elismerte a dokumentum valódiságát. Alá nem írt levélben válaszként ennyit küldtek: Hogyan került a dokumentum az Ön birtokába?
Az illetékes hivatalnok később sem mutatkozott be a levelezés során, viszont megpróbálta lebegtetni a dokumentum valódiságát.
Az iratot teljesen valódiként közölte a ZiarHarghita.ro portál is Constantin Tomát, Dormánfalva polgármesterét jelölve meg forrásként.
A dokumentumról az RMDSZ is tud, mondta el Korodi Attila frakcióvezető a Maszol.ro-nak. Hivatalos átiratban fogják jelezni a tárcának, hogy az engedélyezéshez benyújtott dormánfalvi dokumentáció kiállítását törvénytelenségek előzték meg, például az önkényes telekkönyveztetés.
Románia és Magyarország védelmi minisztériumának illetékesei holnap, szerdán ülnek le tárgyalni Bukarestben a katonatemetők és kifejezetten az úzvölgyi katonatemető helyzetéről, tudta meg a Maszol.ro a román védelmi tárca sajtóosztályától. A megbeszélés eredményeiről a felek tájékoztatni fogják a sajtót.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31727
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.