Csíkszépvíz egy része | Fotó forrása: Wikimedia.ro
Hol a határ?
MTímea
2019. június 24. hétfő, 17:52
Hét éve jutott utoljára eszébe, de akkor nem jutottak közös nevezőre a felek.

Hargita megye határvitája a környező megyékkel nem új keletű probléma, elég csak arra gondolni, hogy tíz évnyi pereskedésbe telt, míg megszületett az ítélet, melyik megyéhez tartozzon a Békás-szoros és a Gyilkos-tó. Az úzvölgyi katonatemető határvitája is mintha örök idők óta tartana, az egyetlen járható útnak pedig a pereskedés időigényes, sok papírral és utánajárással járó útja tűnik.

És akkor jön Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, és a kormánymegbízottak kollégiumának gyűlésén azt javasolja Bákó megyei kollégájának, hogy egyezzenek végre meg a két megye területvitájában. Alkossanak egy közös bizottságot, melyben a két megye prefektusa, alprefektusa, a kataszteri hivatal, a megyei önkormányzat, az érintett helyi önkormányzatok, a főtitkárságok, illetve az erdészeti igazgatóságok képviselői egyeztessenek a vitás kérdésekről.

A prefektus emlékeztet arra, hogy a törvény értelmében, ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor nem marad más választás, mint az, hogy a közvetlenül érdekelt fél jogi útra tereli az ügyet. Erre a legutóbbi megegyezési kísérlet során nem került sor. Az érintett települések többek között: Csíkszépvíz, Csíkpálfalva, Gyimesfelsőlok, Csíkszentgyörgy, Kászonaltíz.

Jean-Adrian Andrei 2012 októberében kezdeményezte már egyszer az egyeztetést, de nem jutottak közös nevezőre a felek, és ebben – állítása szerint – nem ő a hibás.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31715
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.