Csíkszépvíz egy része | Fotó forrása: Wikimedia.ro
Hol a határ?
MTímea
2019. június 24. hétfő, 17:52
Hét éve jutott utoljára eszébe, de akkor nem jutottak közös nevezőre a felek.

Hargita megye határvitája a környező megyékkel nem új keletű probléma, elég csak arra gondolni, hogy tíz évnyi pereskedésbe telt, míg megszületett az ítélet, melyik megyéhez tartozzon a Békás-szoros és a Gyilkos-tó. Az úzvölgyi katonatemető határvitája is mintha örök idők óta tartana, az egyetlen járható útnak pedig a pereskedés időigényes, sok papírral és utánajárással járó útja tűnik.

És akkor jön Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, és a kormánymegbízottak kollégiumának gyűlésén azt javasolja Bákó megyei kollégájának, hogy egyezzenek végre meg a két megye területvitájában. Alkossanak egy közös bizottságot, melyben a két megye prefektusa, alprefektusa, a kataszteri hivatal, a megyei önkormányzat, az érintett helyi önkormányzatok, a főtitkárságok, illetve az erdészeti igazgatóságok képviselői egyeztessenek a vitás kérdésekről.

A prefektus emlékeztet arra, hogy a törvény értelmében, ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor nem marad más választás, mint az, hogy a közvetlenül érdekelt fél jogi útra tereli az ügyet. Erre a legutóbbi megegyezési kísérlet során nem került sor. Az érintett települések többek között: Csíkszépvíz, Csíkpálfalva, Gyimesfelsőlok, Csíkszentgyörgy, Kászonaltíz.

Jean-Adrian Andrei 2012 októberében kezdeményezte már egyszer az egyeztetést, de nem jutottak közös nevezőre a felek, és ebben – állítása szerint – nem ő a hibás.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.