Bukarest nagyon gyorsan rátenné a kezét az úzvölgyi temetőre

A román védelmi tárca máris megkezdte az előkészületeket.
Hirdetés
Nem totojázik sokat Bukarest, hogy rátehesse a kezét a magyarellenes román provokációk miatt elhíresült úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőre: alighogy Viorica Dăncilă miniszterelnök felvetette az ötletet, a kormány máris megtette az első lépéseket, hétvége ide vagy oda.
 
Gabriel Leș védelmi miniszter vasárnap már arról számolt be, hogy az általa vezetett tárca memorandumot készít elő, amelyben hivatalosan kéri a kormánytól a temető gondozásának átvételét. 
 
Leș azzal próbál ködösíteni az ügyben, hogy a temető „nemzetközi jellegének” megőrzése miatt vennék át a sírkert gondozását, mivel ott – szerinte – magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonák is nyugszanak. A miniszter szerint egyeztetések lesznek szükségesek valamennyi féllel. 
 
„A temető gondozásának feladatát átvevő minisztériumi struktúrák biztosítani fogják minden országnak a jogot, hogy megemlékezzenek a harcban elesett és ott eltemetett hőseikről” – mondta Leș.
 
A miniszter szerint a tárca képes arra, hogy megvédje és karbantartsa a sírokat, felújítsa a „nemzetközi temetőben” található emlékműveket összhangban a nemzetközi egyezményekkel és a kétoldalú megállapodásokkal, melyeket Románia azokkal az országokkal kötött, amelyek hősei az Úzvölgyi temetőben nyugszanak. 
 
Mindez annak fényében, hogy mintegy tíz kilométernyire egy valóban román katonasírokból álló temető található, amely hosszú évek óta elhanyagoltan áll, nehezen hihető.
 
A temető átvétele már a következő 30 napban megtörténhet, ha valamennyi érintett fél egyetért vele.
 
A Szabad Európa Rádió szerint a temetőátalakítás ötlete éppen a védelmi minisztérium főtitkárától származik, aki még Kovászna megye prefektusaként kilátásba helyezte, foglalkozik majd az úzvölgyi sírkerttel. A román védelmi tárca főtitkári tisztségét 2013 óta az a Codrin Munteanu tölti be, aki a Ponta-kormány Kovászna megyei megbízottjaként elindította a székely zászló elleni hadjáratot. Az egykori prefektus perek tucatjait indította el a székely zászlót kitűző önkormányzatok ellen.

 

Hirdetés