Rektorként szégyent hoz az egyetemre – diákok mondatnák le Tudorel Toadert

A volt miniszter, jelenlegi rektor és nyugdíjas Toader közel annyit keresett tavaly, mint Theresa May brit miniszterelnök.
Hirdetés

Saját diákjai követelték szerdán Tudorel Toader lemondását a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem rektori tisztségéről – írja a Mediafax hírügynökség. Az egyetem hallgatói az intézmény lépcsőjén tüntettek azért, hogy Toader ne ártson tovább az egyetem és az akadémiai közösség jó hírének azzal, hogy még mindig ő a rektor.

Kifogásolják, hogy rektori mandátumának kétharmadát a politikára szánta és nem az akadémiai közösségre, igazságügyi miniszterként pedig a büntetőjogilag problémás politikusokat védte. 

Miután otthagyta a bársonyszéket, és visszatért Jászvásárra egyetemi rektorként, más egyetem diákjai, tanárai és egyszerű emberek is azt kérdezik a diákoktól, hogy lehet, hogy Tudorel Toader az egyetem rektora – magyarázta Silvian Emanuel Man negyedéves joghallgató a Mediafaxnak azt, mire értik, hogy a rektor árt az egyetem jó hírének. A diákszenátor Man szerint sok hallgató és szülő is arra készül, hogy ősztől már ne a Cuza egyetemre iratkozzon be vagy írassa be a gyermekét.

Lehet, hogy a Cuza egyetem nem feltétlenül járt jól jogprofesszora politikai pályafutásával, Toadernek viszont nagyon megérte. A Ziarul de Iași írta meg, hogy az exminiszter tavaly annyit keresett, mint Theresa May brit miniszterelnök: közel 800 ezer lejt, ami szinte 150 ezer font. Havonta 65 ezer lejes bevétele volt, szinte kizárólag állami forrásokból.

Toader nem sokkal azután tette közzé vagyonnyilatkozatát, hogy az akkor még szabadlábon lévő Liviu Dragnea és Viorica Dăncilă kormányfő nyomására lemondott az igazságügyi tárca éléről. Ebből kiderül, hogy tavaly 

  • 140 040 lejt keresett miniszterként, 
  • 150 815 lejt az Alexandru Ioan Cuza Egyetem tanáraként és rektoraként (nem mondott le a tisztségről, amikor elvállalta a tárcavezetést),
  • 119 772 lejt kapott a Legfelső Bírói Tanácstól,
  • 3422 lejt szerzői jogdíjként,
  • 3600 eurót szedett be lakbérként, és
  • 364 621 lejt kapott azért, mert mindeközben Tudorel Toader nyugdíjas.
Hirdetés

Mindemellett van 3 autója, családjának egy háza és két lakása Jászvásáron, Vrancea megyében szintén két lakása és több telke. További részletek a vagyonnyilatkozatában.

 

Hirdetés