Izrael (és nem csak) a fejét fogja, ha a román nagykövetség költöztetéséről esik szó

Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Hirdetés

Az izraeli román nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése lassan hírtelevíziós szappanoperává terebélyesedik. Tekintsük át együtt a korábbi részek tartalmát.

1. rész (avagy a nagy ötlet-epizód): 2018 áprilisában a román kormány elfogadott egy memorandumot, melynek értelmében megkezdik az előkészületeket Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezésére, és ezt Liviu Dragnea PSD-vezér is megerősítette a tévében.

2. rész (avagy az ellencsapás-epizód): Klaus Iohannis ingerülten leteremtette a kormányt mondván, hogy ejnye, hát egy nagykövetség nem valami fikusz, amit csak úgy lehet tologatni ide-oda.

3. rész (avagy a hazafias epizód): Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt ambiciózus elnöke váratlanul kapta magát és feljelentette Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt a költözés kapcsán, mégpedig nem illetéktelen vagyonkezelésért, hanem hazaárulásért. Vicces volt, és persze nagyot pukkant, mint a lufi.

4. rész (avagy a washingtoni epizód): Viorica Dăncilă abbeli igyekezetében, hogy jó pontot szerezzen Washingtonnál, amerikai látogatása során kijelentette: ő, Románia miniszterelnöke, valamint az általa vezetett kormány el fogja költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába. Annak ellenére, hogy a dologról semmiféle hivatalos döntés nem született.

5. epizód (avagy a jordániai tasli epizód): II. Abdullah, Jordánia királya irtó dühös lett, amint meghallotta a román miniszterelnök asszony washingtoni kijelentéseit. Olyannzira dühös lett, hogy azonnal le is mondta romániai látogatását.

6. epizód (avagy a marokkói rakéta epizód): szintén a „Washingtoni Beszéd” miatt a marokkói illetékesek becsapták a diplomáciai ajtót egy román parlamenti delegáció orra előtt, amelyet maga Călin Popescu-Tăriceanu vezetett (volna). Azóta se léphettek marokkói földre.

Hirdetés

7. rész (avagy a palesztin öröm epizód): Fouad Kokaly, Palesztina romániai nagykövete lelkendezve jelentette be, hogy találkozott Liviu Dragneával, aki biztosította őt arról, hogy dehogyis fog a román nagykövetség Jeruzsálembe költözni.

8. rész (avagy a költözéstagadás-epizód): Liviu Dragnea kis késéssel sietett megjegyezni, hogy ő ilyet aztán nem mondott. Azért ez remek diplomáciai érzékre vall, nem?

9. rész (avagy az adott szó-epizód): Ezzel érkeztünk el a jelenbe. A legújabb epizódban az történt, hogy a minap Viorica Dăncilă felhívta David Sarangát, Izrael romániai nagykövetét, és a maga részéről biztosította a diplomatát és rajta keresztül Izraelt, hogy márpedig a román nagykövetség igenis Jeruzsálembe megy,ha törik, ha szakad. Ha a szavamat adtam, akkor a szavamat adtam, mondta a miniszterelnök asszony. (Tudják követni?)

Itt tartunk most. És – mert bevalljuk, a sorozat kicsit kezd unalmassá válni, mint a Trónok harca utolsó évadja – mérsékelt kíváncsisággal várjuk a következő epizódot.

Hirdetés