Ön szerint is hazaáruló Viorica Dăncilă miniszterelnök?

Ludovic Orban PNL-elnök szerint igen. Ezért fel is jelentette őt.
Hirdetés

Államcsínykísérlet és alkotmányellenes kezdeményezés – így minősítette Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első embere, Ludovic Orban hazaárulás miatt feljelentést tett Viorica  Dăncilă miniszterelnök ellen.

Orban a kormány által megszavazott, az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről szóló memorandum miatt jelentette fel a kormányfőt e legfőbb ügyészségen csütörtökön

Dragnea ezt este úgy kommentálta: a feljelentés valójában a Klaus Iohannis államfő részéről korábban elhangzott fenyegetés – miszerint a miniszterelnök akkor jár jól, ha azt teszi, amit mondanak neki, és lemond – valóra váltása.

„Ez valójában Klaus Werner Iohannis feljelentése. Orban csak egy szánalmas eszköz. Nem az ő agyából pattant ki, ez Iohannis elnök Viorica Dăncilă kormányfőt érintő fenyegetésének valóra váltása. Amikor én hétfőn azt mondtam, hogy ez egy maffiózó stílusú fenyegetés, ő tagadta. A valóság azonban engem igazolt. Ha nem teszed azt, amit mondanak, feljelentünk és a politikai rendőrségre küldünk”

– fogalmazott Dragnea.

Kifejtette,

Orban kezdeményezése alkotmányellenes és államcsínykísérletnek minősíthető, hiszen törvénytelen hatalomátvételre irányul.

„Iohannis úrnak van hat háza, és most saját használatba venné a Victoria-palotát is” – tette hozzá a szociáldemokraták vezetője a kormányszékházra utalva. Szerinte a feljelentés nyomán a liberális pártelnököt felelősségre vonhatják a bűnüldöző szervek megtévesztése miatt, ami bűncselekmény, és szabadságvesztéssel büntethető.

Dragnea nyomatékosította: a miniszterelnök továbbra is élvezi a párt támogatását, és a kormány nem adja meg magát. Hozzátette, „egy cseppnyi igazság sincs” a feljelentésben, és jogászaikkal fontolgatják, hogy büntetőjogi feljelentést tegyenek a kezdeményezők ellen.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette,

„nem jöhet szóba” a miniszterelnök tisztségből való felfüggesztése.

A PNL elnöke egy iaşi-i sajtótájékoztatón közölte, saját nevében, „állampolgári minőségében” feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormányfő és a PSD-elnök ellen. Dăncilă kormányfőt hazaárulással, az államfő félretájékoztatásával, jogkörének elbitorlásával és titkos információk nyilvánosságra hozatalával, Liviu Dragneát pedig szintén titkos információk nyilvánosságra hozatalával vádolja.

Ludovic Orban azt mondta, a feljelentést az a memorandum indokolja, amelyet Románia izraeli nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetése kapcsán fogadott el a kormány.

Hirdetés

A legfőbb ügyészség továbbította a feljelentést a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT).

Orban szerint a kormánypárti vezetők azáltal követték el ezeket a bűnöket, hogy a kabinet az államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek.

A PNL elnöke arra alapozza érveit, hogy az alkotmány szerint Románia külföldi képviseletére az államfő jogosult, és egy 2012-es alkotmánybírósági döntés is megerősítette az elnök szerepét az ország külpolitikai irányvonalának kialakításában, tehát

nélküle a kormány nem hozhatott volna az országot elkötelező külpolitikai döntést

– közölte a párt szóvivője.

Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze közölte, az első feladatuk az, hogy megvizsgálják: a feljelentésben foglaltak alapján a miniszterelnök cselekedetei valóban kimerítik-e a hazaárulás fogalmát. Amennyiben igen, akkor az ő hatáskörük lesz lefolytatni a vizsgálatot.

Elemzők szerint az ellenzéki pártvezér fellépése nem feltétlenül azt célozza, hogy bíróság elé állítsák és esetleg el is ítéljék a kormányfőt, hanem csak eszközt akar biztosítani az államfőnek arra, hogy eltávolítsa Dăncilát a hatalomból.

Amennyiben ugyanis a vádhatóság bűnvádi eljárást indít a miniszterelnök ellen, Iohannis felfüggesztheti őt tisztségéből.

Az államfő április végén – egyebek között az ország izraeli nagykövetségének áthelyezése körüli nézeteltérésre hivatkozva – bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Dăncilától, lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, hozzátéve, alkalmatlannak tartja őt tisztsége betöltésére. Dăncilă közölte, hogy nem hajlandó lemondani, ilyen körülmények között pedig az államfőnek nincsenek eszközei leváltásra, őt csak a parlament távolíthatja el a kormány éléről.

De ki a hazaáruló?
A Büntető törvénykönyv szerint hazaárulást az államfő vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tagjai követhetnek el. Büntetése 15-től 25 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó börtönbüntetés is lehet. Ehhez természetesen hozzáadódhat az állampolgári jogok gyakorlásától való eltiltás. Megvalósítójának a Btk. 394-től 397. paragrafusáig terjedő bűncselekményeket kell elkövetnie. Ezek az árulásról, az államtitkok kiszivárogtatásáról, az ellenségnek nyújtott segítség révén elkövetett árulásról és az alkotmányos rend elleni tevékenységről szólnak.

Hirdetés