Követ-kezetlenség
béel
2019. március 25. hétfő, 08:03
Már megint bejelentették a külképviselet elköltöztetését. Aztán meg azt, hogy dehogy született még hivatalos döntés róla.

Már megint saját magát hozta kellemetlen helyzetbe a román kormány, amely abbeli igyekezetében, hogy jó pontot szerezzen Washingtonnál, eldöntött tényként beszélt az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről – úgy hogy erről valójában nem is született még hivatalos döntés. Ezzel megismétlődött a legutóbbi affér.

A bejelentés ugyanis legalább esélyt adott Klaus Iohannis államfőnek, hogy ismét nekimenjen a kormánynak.

A miniszterelnök még vasárnap Wahingtonban, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) rendezvényén jelentette be, hogy  miután országa minden illetékes, alkotmányos döntéshozója kielemezte a kérdést és konszenzusra jutott, ő, Románia miniszterelnöke, valamint az általa vezetett kormány el fogja költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába.

Csakhogy a bejelentésre menetrendszerűen reagált az ügyben ugyancsak illetékes államfői hivatal, és alaposan helyre tette a kormányt.

Johannis szerint Dăncilă miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés.

A közlemény szerint a végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában és a nemzetbiztonság terén illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával alkotmányos hatáskörének megfelelően az államfő fogja meghozni.

És akkor itt jön a fordulat:  Dăncilă nem hogy azzal állt volna ki, hogy helyreigazítsa Johannist, azt ismerte be, hogy valójában megint ő mondott olyasmit, ami nem felel meg a valóságnak.

„Azt mondtam, meg kell tennünk az összes alkotmányos lépést, nem azt, hogy én költöztetem el a nagykövetséget. Az elnök kiábrándított, mivel én korrekt módon álltam hozzá az ügyhöz, és é számításba vettem, hogy az alkotmányt tiszteletben kell tartani. Véleményem szerint meg kell tennünk ezt a lépést, ez személyes vélemény” – mondta a miniszterelnök.

És ha belegondolunk, hogy nem is olyan rég még irigykedve néztük a bukaresti külpolitika professzionalizmusát...

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30506
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.