Gyermekek is sérültek a tavaly augusztusi nagy tömegoszlatáson – ezt is vizsgálják a katonai ügyészek

Kibővítették a vádakat a 2018. augusztus 10-i tüntetés csendőrségi akcióinak nyomozásában.
Hirdetés

Szándékos pánikkeltéssel és indokolatlan erőszakkal gyanúsítják a Legfőbb Ügyészség katonai ügyészei azokat, akik irányították a csendőrök fellépését a tavaly augusztus 10-i bukaresti tüntetésen, derül ki az ügyészség mai, némileg bonyolultabban fogalmazó közleményéből.

Eszerint szolgálati visszaélésben való bűnrészességgel bővítették a vizsgált cselekmények körét, amelyeket viszont még nem róttak senkinek a terhére, azaz in rem vizsgálják. 

Érthetőbben: a rendvédelmi szervek több akciójánál is felmerült annak gyanúja, hogy azokkal az indokolatlanul erőszakos fellépés törvényes keretének látszatát akarták megteremteni. A tüntetők kiszorításával a Victoria térről pedig 

  • egyrészt sérült a tüntetők többségének legitim joga a szólásszabadsághoz és a gyülekezési szabadsághoz,
  • másrészt a műveleti helyzetben a szándékosan zavart keltő személyek lefogásán túli, indokolatlan mértékű és nem fokozatosan bevetett erőszakos cselekményeknek sok felnőtt mellett gyermekek is szenvedő alanyai lettek.

Hirdetés

A gyanúsítások kiterjesztését tegnap hozták a jelenlegi gyanúsítottak tudomására, közölte az ügyészség. A csendőrség akkori vezetői (Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan és Sebastian Cucoş) mellett gyanúsított még Dan Mihai Chirică is, a belügyminisztérium államtitkára.

A katonai ügyészek több száz sértettet hallgattak meg az ügyben, térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálták, és több, az akcióval kapcsolatos dokumentum titkosításának feloldását is kérték, de még mindig van olyan ezek között, amelyek titkosítását az illetékes szervek nem vagy csak részben oldották fel.

Hirdetés