Fotó: Cătălin Georgescu | A kép forrása a Decat o Revista Facebook-oldala
erőszakik
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 16:12
Az aránytalanul agresszív csendőri fellépés miatt.

Büntetőfeljelentést tesz a Román Csendőrség vezetője és Carmen Dan belügyminiszter ellen a Vedem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie szervezet a csendőrség tegnap esti erőszakos fellépése miatt. A feljelentés szándékát saját Facebook-oldalán közölte a jogállamért, jó kormányzásért és emberi jogok védelméért küzdő civil szervezet. 

 
A Vedem Just egyesület szerint a csendőrség fellépése aránytalan volt, és arra kéri a pénteki tüntetés résztvevőit, küldjenek bizonyítékként szolgáló képeket, videófelvételeket.
 
A csendőrséget Sebastian Cucoș vezeti, akit Carmen Dan tavaly augusztusban nevezett ki a rendfenntartó szervezet élére.
 
A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen. 
 
Egyes elemek azonban agresszív összecsapásokat provokáltak a csendőrökkel már a gyülekezés ideje alatt is, az egyre sűrűsödő provokációra (palackokat, aszfalt- és kődarabokat hajigáltak a csendőrökre) a karhatalom viszont nem azzal felelt, amivel korábban, hogy izolálja és eltávolítsa az egyre nagyobb tömegből az erőszakosan fellépőket, hanem késő este megkezdte a tér kiürítését karhatalmi erővel, és válogatatlanul szórta mindenkire a könnygázt, paprikasprayt, és vízágyút is bevetett.
 
A csendőri fellépést a katonai ügyészség, a csendőrök elleni támadásokat a rendőrség és az ügyészség vizsgálja. A kormányfő a SRI jelentését is kérte az erőszakot előkészítő és kiprovokáló csoportokról.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27749
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A tudósnak mondott társaság szerint az autonómia nem is azt jelenti, hogy autonómia.
A rendkívül népszerű ellenzéki bíró, Cristi Danileț elmagyarázza, hogy is áll Románia az egyik jelentős kulturális sajátosságával, a korrupcióval.
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.