Feljelentik a főcsendőrt és a belügyminisztert

Az aránytalanul agresszív csendőri fellépés miatt.
Hirdetés

Büntetőfeljelentést tesz a Román Csendőrség vezetője és Carmen Dan belügyminiszter ellen a Vedem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie szervezet a csendőrség tegnap esti erőszakos fellépése miatt. A feljelentés szándékát saját Facebook-oldalán közölte a jogállamért, jó kormányzásért és emberi jogok védelméért küzdő civil szervezet. 

 
A Vedem Just egyesület szerint a csendőrség fellépése aránytalan volt, és arra kéri a pénteki tüntetés résztvevőit, küldjenek bizonyítékként szolgáló képeket, videófelvételeket.
 
A csendőrséget Sebastian Cucoș vezeti, akit Carmen Dan tavaly augusztusban nevezett ki a rendfenntartó szervezet élére.
 
A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen. 
 
Egyes elemek azonban agresszív összecsapásokat provokáltak a csendőrökkel már a gyülekezés ideje alatt is, az egyre sűrűsödő provokációra (palackokat, aszfalt- és kődarabokat hajigáltak a csendőrökre) a karhatalom viszont nem azzal felelt, amivel korábban, hogy izolálja és eltávolítsa az egyre nagyobb tömegből az erőszakosan fellépőket, hanem késő este megkezdte a tér kiürítését karhatalmi erővel, és válogatatlanul szórta mindenkire a könnygázt, paprikasprayt, és vízágyút is bevetett.
 
A csendőri fellépést a katonai ügyészség, a csendőrök elleni támadásokat a rendőrség és az ügyészség vizsgálja. A kormányfő a SRI jelentését is kérte az erőszakot előkészítő és kiprovokáló csoportokról.
 

Hirdetés