Fotó forrása: ALDE
Szemrebbenés nélkül
MTímea
2019. április 24. szerda, 16:35
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagy lendülettel vetette bele magát a PSD pénzügyeibe, miután felmerült a gyanú, hogy több jogtalanság is történt az állami támogatásokként bezsebelt tetemes összegek elköltésekor. Mircea Drăghici, a PSD kincstárnoka és Codrin Ștefănescu főtitkár, Liviu Dragnea PSD-elnök jóváhagyásával alaposan megcsapolhatták a pártkasszába befolyó, jelentősen megemelt állami támogatásokat.

A DNA az elmúlt napokban több fejleményről is beszámolt az ügyben, a legújabb ezek közül, hogy az ügyészek szerint az illegális pénzfelhasználásról Daniel Barbu, az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt elnöke is tudott, sőt közbenjárt annak érdekében, hogy

leállítsa az állami támogatások elköltésének felülvizsgálatát a PSD esetében.

A DNA szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a politikus ellen a Drăghiciék büntetőügye kapcsán. A közlemény értelmében Barbu még az AEP elnökeként, 2017. május 27-e és 2019. február 27-e között nem követte nyomon, hogy a politikai pártok rendeltetésszerűen használják-e fel a számukra kiutalt állami támogatásokat, pedig törvény írja elő az éves ellenőrzéseket.

A még durvább az, hogy a DNA szerint egy ilyen ellenőrzést Daniel Barbu személyesen a PSD kincstárnoka kérésére állított le, aki 2019. január 22-én levélben kérte erre. A vádhatóság azt állítja, hogy, noha Barbunak tudomása volt a párttámogatások felhasználása körüli rendellenességekről,

nem hagyta jóvá egyik beosztottjának kérelmét a leállított ellenőrzések folytatására, inkább lemondott tisztségéről.

Barbut ma behívták a DNA-hoz, de távozáskor csak hebegett-habogott a sajtónak arról, amivel vádolják.

Már csak azért is érintheti kínosan az ügy, mert a történészként és szociológusként elismert Barbu szerepel az ALDE EP-jelöltjei között, egészen pontosan a második helyen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30922
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Temesvár nemrég megválasztott kulturális nagykövete mondja ezt, a leghíresebb élő román karikaturista. Egyenesen bele a tévébe.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Hip-hopban mondják el, hogy milyen gáz az oktatási rendszer.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.