Fotó forrása: ALDE
Szemrebbenés nélkül
Timi
2019. április 24. szerda, 16:35
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagy lendülettel vetette bele magát a PSD pénzügyeibe, miután felmerült a gyanú, hogy több jogtalanság is történt az állami támogatásokként bezsebelt tetemes összegek elköltésekor. Mircea Drăghici, a PSD kincstárnoka és Codrin Ștefănescu főtitkár, Liviu Dragnea PSD-elnök jóváhagyásával alaposan megcsapolhatták a pártkasszába befolyó, jelentősen megemelt állami támogatásokat.

A DNA az elmúlt napokban több fejleményről is beszámolt az ügyben, a legújabb ezek közül, hogy az ügyészek szerint az illegális pénzfelhasználásról Daniel Barbu, az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt elnöke is tudott, sőt közbenjárt annak érdekében, hogy

leállítsa az állami támogatások elköltésének felülvizsgálatát a PSD esetében.

A DNA szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a politikus ellen a Drăghiciék büntetőügye kapcsán. A közlemény értelmében Barbu még az AEP elnökeként, 2017. május 27-e és 2019. február 27-e között nem követte nyomon, hogy a politikai pártok rendeltetésszerűen használják-e fel a számukra kiutalt állami támogatásokat, pedig törvény írja elő az éves ellenőrzéseket.

A még durvább az, hogy a DNA szerint egy ilyen ellenőrzést Daniel Barbu személyesen a PSD kincstárnoka kérésére állított le, aki 2019. január 22-én levélben kérte erre. A vádhatóság azt állítja, hogy, noha Barbunak tudomása volt a párttámogatások felhasználása körüli rendellenességekről,

nem hagyta jóvá egyik beosztottjának kérelmét a leállított ellenőrzések folytatására, inkább lemondott tisztségéről.

Barbut ma behívták a DNA-hoz, de távozáskor csak hebegett-habogott a sajtónak arról, amivel vádolják.

Már csak azért is érintheti kínosan az ügy, mert a történészként és szociológusként elismert Barbu szerepel az ALDE EP-jelöltjei között, egészen pontosan a második helyen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30922
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.