Tudorel Toader az eskütételkor | Fotó: presidency.ro
(i)gazságügy
Timi
2019. április 17. szerda, 15:59
A PSD megvonta a politikai bizalmat Tudorel Toadertől, Eugen Nicolicea válthatja a minisztériumi székben.

Ahogy várható volt, a PSD végrehajtó bizottságának (CEx) mai ülésén véget vetettek a legalább négy hónapja tartó, alig leplezett civakodásnak Tudorel Toader igazságügyi miniszter és a kormány, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD)Liviu Dragneához hű tagjai között. Megvonták az eddigi tárcavezetőtől a politikai bizalmat, ami azt jelenti, hogy távoznia kell a kormányból.

Helyére Eugen Nicolicea kerülhet, aki a harmadik Victor Ponta kormányban vezette a parlamenttel való kapcsolattartás minisztériumát.

Viorica Dăncilă miniszterelnök – miután egy órán át tárgyalt Liviu Dragneával – csak annyit közölt a további kormányátalakítás lehetőségéről, hogy: „Politikai kormány vagyunk, a végrehajtó bizottságban döntünk”. Arra a kérdésre, hogy továbbra is támogatja-e Tudorel Toader minisztert, vagy a szociáldemokrata vezetők meggyőzték a leváltás szükségességéről, a kormányfő így válaszolt: „A PSD ügyvezető elnöke vagyok, normális, hogy beszélek a pártkollégákkal. Várom Toader lemondását”.

Liviu Dragnea és Tudorel Toader között amiatt mérgesedett el a viszony, mert az igazságügyi miniszter (és a persze Viorica Dăncilă kormányfő) az Európai Unió vezetőinek nyomására meghátrált a büntetőjogi reform kapcsán, ami nem tetszett a PSD elnökének, aki közvetlenül is érdekelt abban, hogy a kormány keresztül vigye a sürgősségi kormányrendeleteket. Dragnea korábban úgy fogalmazott, Toader becsapta a PSD-t,  felesleges támadásoknak téve ki a pártot a semmiért, miközben a parlamentben sem haladt tovább a btk.-módosítás folyamata.

Toader ellen az ellenzék is egyszerű indítványt nyújtott be, aminek a vitáját korábban már háromszor elnapolta a parlament. Ez az indítvány végül szintén szerdán kerül a szenátus elé.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30838
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.