A szamuráj levelei 4.
Szerző: Kamikaze Harakiri
2019. április 16. kedd, 15:41
Szamurájunk csak ritkán jelentkezik, akkor is csak röviden beszél, de bölcsen.

Nálunk, a felkelő nap országában is épp elég nagy zűrzavar van a fejekben, de ma ismét meggyőződhettem arról, hogy a nyugati ember a történelem legbonyolultabb szerkezete: félig-meddig leég a Notre-Dame, mire rögtön potyogni kezdenek a krokodilkönnyek az „európai kultúra” pusztulása láttán – azok szeméből is, akik az utóbbi években folyton elhatárolódtak kereszttől-templomtól-keresztény kultúrkörtől, nehogy kabátlopási ügybe keveredjenek. „Őszentsége, a pápa – olvashattuk – motyog ugyan valamit krisztusi izékről, de azért tuggyukmi, hogy egy »katolikus pap=szoknyás pedofil«, s mindenki, aki egy kicsit is komolyan veszi a kereszténységet, nos... az minimum... gyanús! S ne jöjjenek nekünk gótikával-művészettel – olvashattuk –, mert tuggyukmi, mennyi vér tapad a katedrálisok köveihez-miegyébhez...”

Bocsássa hát meg nekem a nyugati ember „istene”, de nem érzem őszintének a mostani megrendültséget az európai mainstream részéről – tudván tudva, hogy amúgy is főleg mi, „kiszikínaiak” és más ferdeszeműek lepjük el – szelfibottal a kezünkben – az európai, „keresztény” (?) kultúra környékét. Pedig milyen jó lenne abban reménykedni – megkönnyítendő a bizonytalankodó keleti ember dolgát is –, hogy most majd lelkiismeret-vizsgálatot tart Európa, s ezután legalább nem határolódik el saját múltjától, legyen az bármilyen „véres”! Holnap már nem a Notre-Dame lesz a szenzáció, s mindenki visszatér (fészbukon-twitteren) a maga kis köreihez – bár nem kizárt, hogy akad majd egy-két jótét lélek, aki komolyan veszi a Notre-Dame tragédiáját, s pályázni fog Quasimodo-ügyben a „Norvég Alaphoz”, mondván, hogy ő teljesen önzetlenül „kitelelteti” (amíg a katedrális renoválása tart) ezt a végtelenül szimpatikus irodalmi hőst! Császárom ugyan „nem fizet túl”, de egy ilyen nemes célra még én is szívesen adakoznék...

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30821
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.